‘Het lijkt tegenwoordig alsof je gelukkig móét zijn’

Bram Roelant

Geluk najagen is een heel slecht idee, zegt ‘geluksambassadeur’ Leo Bormans. ‘Maar het kleine deeltje van geluk dat maakbaar is, kunnen we wel beïnvloeden. Hoopvolle mensen leven langer, zijn gezonder en succesvoller.’

Ik ben niet ongelukkig, maar voel me ook niet gelukkig. Ik probeer wel positiever in het leven te staan. Maar hoe doe je dat, als belangrijke zaken verkeerd aflopen?

LEOBORMANS: Heel veel mensen zullen uw gevoel herkennen. Het lijkt tegenwoordig wel alsof je gelukkig móét zijn. Maar we moeten vooral ook leren leven met pijn, verdriet, ongemak, twijfel, tegenslag. Niet elke dag is een feest, we leven niet in de Efteling. Maar optimisme maakt ons in elk geval gelukkiger dan pessimisme. Hoopvolle mensen leven langer, zijn gezonder en succesvoller in zowat alles wat ze ondernemen. Uiteindelijk bepalen de omstandigheden maar een klein deel van ons geluk. Belangrijker is de ingesteldheid: de open en soepele manier om de werkelijkheid te interpreteren.

Zou het niet beter zijn om je tevreden te stellen met de kleine liefdevolle momenten in het leven? (Christine Debruyne, Brugge)

BORMANS: De reclame houdt ons een onrealistisch wereldbeeld voor, vol palmbomen en eeuwige zonneschijn. Maar de gelukkigste landen zijn Denemarken, Noorwegen en Zweden – niet bepaald landen die de Lotto ons als ideaalbeeld voorschotelt. Wat die landen vooral gelukkig maakt, is een grote gelijkheid, toegankelijke sociale voorzieningen, en een groter vertrouwen in elkaar en in de instellingen. Wie kan genieten van de kleine liefdevolle momenten met familie en vrienden, zal zich inderdaad vaker gelukkig voelen.

Hoe ziet u de relatie tussen geluk en godsgeloof? We leven in een wereld met ongeziene welvaart en vrijheid, en toch worden we steeds ongelukkiger. Heeft dat te maken met het wegvallen van een hoger doel? (Ignace Demaerel, Schaarbeek)

BORMANS: Het is niet zo dat we steeds ongelukkiger worden. Alleen houdt de stijging van onze welvaart geen gelijke tred met de stijging van ons geluksgevoel. Daaruit afleiden dat het vroeger beter was, is kort door de bocht. Sommige religies leggen geluk ver weg (‘de hemel’) en manen je aan om er in het hier en nu niet te veel mee bezig te zijn. In internationaal geluksonderzoek stellen we wel vast dat wie zich religieus noemt, zich vaker ook gelukkig noemt – extremisten niet te na gesproken. Ze vinden er betekenis en zingeving, en ze genieten van de sociale contacten in de geloofsgemeenschap.

Hoe kan iemand die eerlijk en rechtvaardig probeert te zijn, maar voortdurend tegenstand ondervindt, toch enige vorm van geluk ervaren? (Rita Wouters, Rijkevorsel)

BORMANS: Weerstand ervaart iedereen. Dieven, cynici, pestkoppen, geweldenaars en machtsmisbruikers komen inderdaad voor. Maar er zijn veel meer positieve mensen dan negatieve. Alleen maakt de tweede soort meer lawaai en meer kapot. Honderdduizenden zetten zich elke dag in voor een warme samenleving. Kijk maar rond in jeugdwerk, onderwijs, ziekenzorg, natuurzorg, cultuur, verenigingsleven, vrijwilligerswerk… Zoek die op, steun ze, word er deel van. Het draagt bij tot uw geluk.

Vraag van de week

Word je niet minder gelukkig door het geluk na te jagen? (Wim Annerel, Lokeren)

BORMANS: Geluk najagen is inderdaad een heel slecht idee. Maar met het grote geluksonderzoek aan de KU Leuven, waaraan vorig jaar meer dan 7000 Vlamingen deelnamen, hebben we wetenschappelijk aangetoond dat kleine positieve interventies een meetbaar, voelbaar en blijvend effect hebben. We hoeven niet elke dag 100 procent – of zelfs 70 procent – gelukkig te zijn. Maar dat kleine deeltje van geluk dat maakbaar is, kunnen we beïnvloeden door ons gedrag aan te passen in de positieve richting. Daar worden wij én onze omgeving gelukkiger van.

Zijn de studenten van nu te braaf? Stel uw vraag aan Bram Roelant, voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Studenten.

Mail uw vragen naar mijnvraag@knack.be en maak kans op twee filmtickets.

Stefanie Van den Broeck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content