Het laatste woord

In memoriam Hugo Claus

Een oude man die broos en breekbaar

was geworden, is naar het ziekenhuis

gebracht in een rolstoel vol verdriet.

Bomen buigen haast onzichtbaar

op zijn weg tussen onbewuste mensen

en twijgen zingen zoals het geknakte riet,

zich voorbereidend op het blad,

dat onherroepelijk vallen zal.

(…)

Heel voorzichtig wordt hij voortgeduwd

naar de tunnel van licht en klaarte

aan het einde van de witte gang,

witter dan de witste gangen en

waarop geen ‘uitgang’ staat vermeld.

(…)

Het is zijn allerlaatste tocht, beslist.

Dat heeft hijzelf al jaren vast besloten,

toen het tot hem daagde dat nacht en nevel

eens zijn lieve leven zouden vullen

en hem maken tot een stamelende doolaard

(…)

Mark Eyskens

Lees het volledige gedicht op Knack.be/Claus

Notarissen (1)

Inderdaad, notarissen verdienen goed (‘Schaf het notariaat voor eenvoudige taken af’, Knack nr. 10). Maar hebt u ook al eens gedacht aan hun hoofdelijke aansprakelijkheid? Die heeft de premier niet: die mag alles verknoeien, maar zal nooit hoofdelijk verantwoordelijk gesteld worden en enkele miljoenen moeten betalen. Daarnaast is er nog de zekerheid die de notaris in België biedt. In Spanje hebben ze ook notarissen, maar die hebben bijlange na niet de verantwoordelijkheden van de Belgische. Met bedrog van alle kanten als gevolg. Geef mij dan maar de Belgische notaris, die zeer veel verdient maar ook volledig verantwoordelijk kan worden gesteld voor zijn handelingen. Laten we dus het notariaat behouden zoals het nu is. Minister van Justitie Koen Geens moet er zijn handen afhouden, zoals hij dat ook had moeten doen bij assisen.

Johan Vranken

Notarissen (2)

60.000 euro per maand is veel, maar men mag dat zeker niet veralgemenen. Wat gezegd van een voetballer die 60.000 euro per week verdient?

Chris Rammeloo, Merksem

Notarissen (3)

Ik ben inwoner van het kiesdistrict waar Sarah Smeyers kandidaat is bij de verkiezingen en had gehoopt dat ze in de eerste plaats mijn belangen als burger zou behartigen. Mijn burgerbelang is een lager ereloon bij aankoop van een onroerend goed. Maar mevrouw Smeyers geeft er de voorkeur aan het onfatsoenlijk hoge inkomen van notarissen te verdedigen met als argument dat we niet in een communistisch land leven. Daarom stel ik voor het vrije marktprincipe eens uit te proberen. Misschien kunnen erelonen heel wat goedkoper in een systeem waarbij notarissen elkaar mogen en moeten beconcurreren.

Koen Van Den Eeckhaut, Lede

Notarissen (4)

De professionele contacten die ik de voorbije jaren had met mijn notaris, verliepen zeer vlot en professioneel. Een notaris staat steeds klaar om – gratis – inlichtingen te verschaffen over bijvoorbeeld de waarde van een pand. Los daarvan is de gewone burger door het systeem van de herverdeling van belastinginkomsten, de grote winnaar van notariële akten.

Jan Morlion, Boeschepe, Frankrijk

Geert Buelens

In zijn analyse van de jaren zestig vergeet de Vlaamse literatuurwetenschapper Geert Buelens wel een paar ‘kleinigheden’ (‘Die gewelddadige betogers van de jaren zestig waren dwazekloten’, Knack nr. 10): politie die vreedzame betogers in elkaar slaat, na ze te hebben achtervolgd tot in de winkels en cafés waar ze zich probeerden te verschuilen; Charles De Gaule die dreigt het leger in te zetten tegen betogers en stakers; politie die op de campus binnenvalt en meisjes met hun gezicht door het glas sleept; extreemrechtse groepjes die met ijzeren staven raids uitvoeren op de universiteiten terwijl de politie de andere kant opkijkt.

Bert Herregods, Gent

Islamterreur

De uiteenzetting van moraalwetenschapper Dirk Verhofstadt en rechtswetenschapper Paul Cliteur in ‘De toestand is nu zeker niet beter dan toen het kalifaat nog bestond’ (Knack nr 9) geeft blijk van fanatisme. En laat nu juist het fanatisme waarmee het atheïsme of een godsdienst wordt beleefd aan de basis liggen van de in hun naam begane misdaden.

Guido Rammelaere, Merelbeke

Energiepact

Een gemiddeld gezin zou zo’n honderd euro minder voor elektriciteit moeten betalen door het afschaffen van de turteltaks. Dat beweerde toch de minister van Energie Bart Tommelein (‘Het slimme parcours van een simpele jongen’, Knack nr. 9). Wat met de ene hand gegeven is, werd wél met de andere hand weer afgeroomd. Liefst circa 80 euro netwerkkosten meer betaald! Welke politicus heeft de moed aan die willekeur iets te doen?

Eduard Criel, Evergem

Euthanasie

In ‘Het Laatste Woord’ (Knack nr. 9) las ik met verbazing het stuk van neuroloog Werner Verslegers over euthanasie. Ik heb mijn echtgenote verloren aan ALS (Amyotrofe Laterale Sclerose). Ze kon niet meer spreken, slikken en ging stikken. Ze schreef nog: ‘blij dat het bijna gedaan is, iedere dag een stuk slechter’. Ze heeft euthanasie gevraagd en gekregen, moedig van haar. Een neuroloog moet toch weten wat ALS inhoudt.

S. Winnen, Tienen

Defensie

Als ons land Amerikaans wapentuig aankoopt, versterkt het de Amerikaanse wapenlobby (‘De lobbycampagne van de eeuw’, Knack nr. 8). Er wordt vaak gezegd dat we dezelfde waarden delen met de VS, maar ik vraag me af welke waarden dat dan wel zijn. Meer en meer begin ik eraan te twijfelen of Amerika wel onze bondgenoot is. Laten we werk maken van een Europese defensie en beginnen met Europese gevechtsvliegtuigen aan te kopen. Dat kan een aanloop zijn naar een ware Europese defensie met de nadruk op defensie: wij hoeven geen andere landen binnen te vallen tenzij daar de mensenrechten systematisch en langdurig worden geschonden.

Staf De Wilde, De Haan

Correctie

In ‘Dossier onderwijs (Knack nr. 10) is een fout geslopen. Schrijver Tom Naegels heeft naast de 10-jarige Eli nog een tweede zoon, namelijk de 8-jarige Reza die in het 3e leerjaar van de vrije gesubsidieerde basisschool De Schatkist, Antwerpen-Berchem, Zit. Onze excuses.

De redactie

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content