Het laatste woord

Witwassen

Witwassen

Het siert Knack en onderzoeksjournalist Kristof Clerix om op een bevattelijke manier de wereldomvattende fiscale praktijken in kaart te helpen brengen (‘Hoe verdachte Russische miljoenen in België belanden’, Knack nr. 10). Een kleine schare onderzoeksjournalisten is in staat om zo’n crimineel netwerk bloot te leggen, terwijl de banken, die over veel meer medewerkers en IT-middelen beschikken, de enorme gaten in het systeem van financiële transacties niet kunnen – of willen – detecteren. Ondertussen verspreiden de mensen achter die de transacties politiek fake news om de aandacht af te leiden terwijl zij de staatskassen leegplunderen.

Frank Vancoillie, Roeselare

Internationale vrouwendag

Tineke Vanden Avenne uit Oostrozebeke heeft inderdaad veel betekend voor Markant en voor de vrouwenbeweging (‘Veel te veel interessante vrouwen worden compleet over het hoofd gezien’, Knack nr. 10). Alleen: waarom dan optreden onder de naam van haar man? Zij heet immers Tineke Teerlynck! Ik zou misschien niet hebben gereageerd als Oostrozebeke, honderd jaar geleden nog een idyllische gemeente aan de Mandel, deze week niet was uitgeroepen tot meest vervuilde gemeente van het land. Een kwestie waarbij de naam van de industriëlenfamilie Vanden Avenne ook al eens valt.

Els Snick, voormalig inwoner van Oostrozebeke

Jan Peumans

In het interview met Jan Peumans is een foutje geslopen (‘Een Volksuniebaardje uit Limburg’, Knack nr. 9). Over mijn broer Renaat Peumans wordt gezegd dat hij een Vlaams Belangpoliticus zou zijn. Renaat was gedurende 27 jaren gemeenteraadslid, maar hij was nooit kandidaat op een VB-lijst.

Willy Peumans

N-VA

De N-VA is volledig afgedreven van haar oorspronkelijke doel en verworden tot een doordeweekse rechtsconservatieve partij die zich kiplekker voelt in het Belgische establishment, dat haar trouwens overlaadt met obsceen veel financiële middelen (‘De N-VA zal niet gauw dezelfde flater begaan als de Catalaans nationalisten’, Knack nr. 10).

Met de aankomende verkiezingen zal de partij zeker nog wat de schijn hoog proberen te houden en de Vlaamse grieventrommel weer bovenhalen, maar in de praktijk zal ze met geen woord meer reppen over de Vlaamse onafhankelijkheid. Van enige authenticiteit is er al lang geen sprake meer.

Stephaan Taccoen, Brugge

Pancreaskanker

Als Belgische patiëntenvereniging willen wij reageren op het artikel ‘De stille opmars van pancreaskanker’ (Knack nr. 8).

Steve Jobs en Aretha Franklin stierven niet aan pancreaskanker. Hun officiële doodsoorzaak was te wijten aan ‘een vergevorderde pancreatische NET-kanker’ of een neuro-endocriene tumor. Pancreatische NET-kanker is totaal verschillend van de genoemde pancreaskanker.

Die twee kankers ontstaan uit verschillende celtypes in de pancreas en vereisen verschillende behandelingen. Het opsporen van NET-kanker wordt vaak bemoeilijkt door de meestal vage symptomen zoals gewichtsverlies, opvliegers, kortademigheid en diarree. NET-kanker is ook vrij zeldzaam, medici denken eerst aan stress, menopauze, diabetes. Daardoor kan kostbare tijd verloren gaan. Een vroege diagnose is heel belangrijk, want zodra hij is uitgezaaid kan NET-kanker niet meer worden genezen.

Eddy Deneckere, voorzitter vzw NET&MEN

Literatuur

In ‘De culturele elite lijdt aan zelfcensuur’ (Knack nr. 9) zegt de ‘schaamteloos pretentieuze’ Joost de Vries dat hij Griet Op de Beeck ‘geen groot literair licht vindt’, zeker niet in vergelijking met A.F.Th. van der Heijden. Mij is vaak gezegd dat vergelijken niet netjes is en dat je zeker geen appelen met peren mag vergelijken.

Maar na de lectuur van Mooi doodliggen, de nieuwste roman van Van der Heijden, vraag ik me af wat er met zijn groot talent gebeurd is – en of hij nu de appel of de peer is. Wat aanvankelijk een spannende, goedgeschreven thriller lijkt, wordt door de meester zelf verprutst door oeverloze uitweidingen over de wereldpolitiek en geleuter over irrelevante wist-je-datjes, zoals de ‘belly button fluff’ of de botox van Jane Fonda.

Maya Vervaeke

Klimaat (1)

Reactie van prof. Dr. Sven De Rijcke op brief van Maarten Boudry (Knack nr. 11)

Mijn voornaamste bezorgdheid is dat de sussende boodschap van klimaatsceptici ertoe kan leiden dat de publieke opinie en onze politici denken dat we nog massa’s tijd hebben vooraleer we in actie kunnen treden. Het jammere feit is: we hebben die tijd absoluut niet. De wetenschappelijke consensus is dat het komende decennium nu net cruciaal wordt om het klimaatprobleem binnen aanvaardbare perken te houden. Een halvering van de uitstoot tegen 2030 is een noodzakelijke eerste stap om de opwarming onder de 1,5 graden boven het pre-industriële gemiddelde te houden. We kunnen dus onze hoop niet leggen bij Thorium- of fusiereactoren die misschien rond 2050 online zullen komen.

Pancreaskanker
Pancreaskanker

De volledige tekst van dit opiniestuk kunt u lezen op www.knack.be/boudry

Klimaat (1)
Klimaat (1)
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content