Het laatste woord

#MeToo

Er zijn dossiers waarbij men politiek alles onderneemt om het deksel op de pot te houden (‘Lastiggevallen op het werk? 30% van de slachtoffers wordt ontslagen’, Knack nr. 43). Wij dachten dat politici, óók in dergelijke zware dossiers waar ze weet van hebben, hun verantwoordelijkheid moesten opnemen. Veel werknemers durven niet te melden wat ze dagelijks, wekelijks moeten ondergaan.

Serge Meeuws, algemeen ondervoorzitter VSOA

F-35/ 1

De kogel is door de kerk. Onze regering heeft voor de F-35 gekozen (‘Aankoop van F-35 lag al in 2013 vast’, Knack nr. 41). Deze beslissing doet mij er sterk aan twijfelen of wij nog wel in een democratie leven: er heeft altijd mist gehangen rond dit dossier, en het parlement werd meer dan eens buitenspel gezet.

Wij leggen 15 miljard euro op tafel voor vliegtuigen die nog niet helemaal in orde zijn. Wij verbinden ons voor 40 jaar aan een land dat op springen staat door verregaande polarisering, een land dat het niet nauw meer neemt met prijzen en contractuele verplichtingen.

Het argument dat veel landen in het project zijn gestapt, en wij moeten volgen omdat we anders niet goed kunnen samenwerken op het vlak van defensie, houdt geen steek. Wij hadden op z’n minst onze eieren in verschillende manden moeten leggen om ook het Europese project te steunen. Wat mij betreft, is dit een vorm van verraad aan ons continent.

Marlene De Smedt

F-35/ 2

De beslissing om de F-16 te vervangen lag al grotendeels klaar op de tafel van de vorige regering. Hoe geloofwaardig kan de bekendmaking en de motivering van de gemaakte keuze (nog) zijn? De burger worden nog maar eens bij de neus genomen. Donald Trump zal blij zijn met de miljarden die hij aangeboden krijgt. En wat krijgt België terug? Hopelijk betrouwbare, hoogtechnologische toestellen en een compensaties die toch een deel van deze investering moeten goedmaken.

Paul Van Herck

Theater

Waar was Knack-redacteur Peter Casteels op 19 september, toen in de Bourla Het Huwelijk van Timeau De Keyser in première ging? (‘Het Toneelhuis staat leeg’, Knack nr. 43). Op 20 september, toen new skin van Hannah De Meyer in première ging in V36? Op 22 september, toen Hamlet van Lisaboa Houbrechts in de Bourla première ging? Tijdens het Love at first Sight-festival, goed voor ruim 2600 bezoekers? Op 26 september, toen de Belgische première van Audition for Life van Mokhallad Rasem plaatsvond in de Bourla? Op 15 oktober, toen de eerste editie van I Hate Mondays, een platform voor jong en divers stedelijk talent, plaatsvond in de Bourla? Dat hij de voorbije weken meer tijd heeft doorgebracht in het foyer van de Bourla dan in de theaterzaal is zijn goed recht. Maar daarmee heeft hij duidelijk het een en ander gemist.

De Bourla zou leegstaan? Toneelhuis organiseert per seizoen gemiddeld 650 activiteiten (voorstellingen + andere evenementen), waarvan 360 in de Bourla zelf, 120 nationaal en 170 internationaal. We bereiken daarmee gemiddeld 130.000 toeschouwers. En daar zijn we bijzonder trots op. We zijn er ook trots op dat we succesvolle voorstellingen kunnen hernemen voor volle zalen. Op die manier vindt een steeds groeiend theaterpubliek de weg naar de Bourlaschouwburg.

Het verbaast me bovendien dat Peter Casteels als cultuurjournalist niet weet dat de cultuursubsidies vanuit de stad aan het begin van de legislatuur worden vastgelegd, en in normale omstandigheden niet wijzigen en cours de route.

Guy Cassiers, artistiek directeur Toneelhuis

Verkiezingen/ 1

Met haar xenofobe discours heeft de N-VA haar concurrent op rechts nieuw leven ingeblazen. Theo Francken heeft gezaaid, en het Vlaams Belang/Forza Vlaanderen kon oogsten. Of dit nu van groot strategisch inzicht getuigt, is nog maar de vraag. Het goede nieuws is wel dat die bruin-gele smurrie godzijdank niet heel Vlaanderen geïnfecteerd heeft.

Stephaan Taccoen, Brugge

Verkiezingen/ 2

In het artikel ‘Het mag allemaal een stuk rebelser’ (Knack nr. 43) heb ik weinig anders gelezen dan algemeenheden die uit allerlei brochures van de PVDA te halen zijn. Over de concrete problemen in verband met niet-geïntegreerde allochtonen en het migratievraagstuk geen woord. Hoelang zal men nog om deze problematiek heen draaien?

Luc Leupe, Zedelgem

Prenatale depressie

Een grote proficiat aan de vrouwen die zo moedig getuigden en daarmee steun geven aan mensen die met hetzelfde probleem kampen (‘Ik ontwaakte uit een roes en zag mijn dochter op de grond liggen’, Knack nr. 41).

Marleen Coussement

Jamal Khashoggi

Dat de moord op journalist Jamal Khashoggi in een Saudisch consulaat zonder discussie in opdracht van de Saudische werd gepleegd, maakt dit helemaal verwerpelijk ‘(‘De rekening van Riyad’, Knack nr. 43). Maar wat me nog meer stoort, is het stilzwijgen van de rest van de wereld over de feiten waarmee Saudi-Arabië de laatste decennia wegkomt. Denk aan de actieve financiële steun aan wereldwijd terrorisme, de slachtingen in Jemen enzovoort. Met een orderboek van 600 miljard dollar aan Amerikaanse wapens hoeven we van de Amerikaanse president Donald Trump niet veel oppositie te verwachten.

Gunther Ginkels

Hoe een stier een koe werd

In het foto-onderschrift bij het verhaal ‘De kaalpluk van een land’ (Knack nr. 42) over België na de Eerste Wereldoorlog lees ik: ‘Een Duitse soldaat leidt een koe over de Saincteletteplaats in Brussel.’ Het is een stier. Benevens zijn pisser kan men ook duidelijk de balzak zien.

R. Fierens, Brussel

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content