Het Laatste Woord

Tom Meeuws

Tom Meeuws

Een gedurfde uitspraak van Tom Meeuws om de N-VA ‘randstad-Vlamingen’ te noemen. Net als de bewering dat de stad de armoede niet moet importeren maar oplossen (‘Ik ben niet de man die men van mij heeft willen maken’, Knack nr. 31). Zelfs zijn keuze voor Jinnih Beels spreekt boekdelen: zij heeft net als hij weinig of geen affiniteit met deze stad. Na bijna zes jaar puin ruimen is er een nieuwe dynamiek in Antwerpen, maar het werk is zeker niet af. Behoed ons voor hen die het niet begrepen hebben.

Christiane Maes, Wijnegem

Arco/ 1

Het lijdt geen twijfel: coöperanten zijn beleggers en geen spaarders (‘Arco alweer’, Knack nr. 31). Kijkt u maar de statuten van een coöperatieve na: de coöperanten zijn eigenaar van de vennootschap – beleggers zijn dat niet. Zoals aandeelhouders zich verhouden tegenover obligatiehouders. De verantwoordelijke van het onrecht, als dat er al is, zijn de lui die de gedupeerden iets anders beloofd hebben, bijvoorbeeld het toenmalige Arco-management.

Lieven De Clercq

Arco/ 2

De afspraak was dat er een financiële regeling zou komen voor de private Arco-coöperanten, op voorwaarde dat Europa daarmee instemt. Van die financiële regeling zou beweging.net een derde voor zijn rekening nemen, een derde zou komen van de vereffening van Arco, en een derde van Belfius. Nu komt bijna alles van de belastingbetaler.

Axel Italis, Antwerpen

100-jarigen

‘Dankzij de medische vooruitgang en onze gezondere levensstijl leven we almaar langer’, schrijft u. Maar is dat wel zo? (‘Wat als de oudere generaties hun stem plots wél kunnen laten horen?’, Knack nr. 31). Met al de rotzooi die wij (onbewust) eten, de ongezonde lucht die wij inademen, de medische overconsumptie, een doorgaans ongezonde levensstijl, de ratrace, de klimaatverandering, noem maar op. Het ziet er dus niet naar uit dat ‘het aantal gezonde levensjaren waarin we zonder langdurige beperking leven en onszelf ook gezond voelen’ verder zal stijgen, met alle maatschappelijke en economische gevolgen van dien. Geriater Lucien De Cock geeft het zelf toe: ‘De sterftekans verkleinen: daarop hebben de gezondheidswetenschappen zich te lang geconcentreerd, in plaats van het aantal gezonde jaren te vergroten.’ We investeren inderdaad te weinig in gezondheidspromotie en gezondheidspreventie.

100-jarigen
100-jarigen

Roger Jansoone, Ichtegem

Koning Boudewijn

In een reeks uitzendingen op Canvas over koning Boudewijn werd verwezen naar zijn reis naar Algerije. Op dat ogenblik (1990) was er een Belgische delegatie van zeven parlementsleden in het Irak van Saddam Hoessein om de Belgen die er verbleven vrij te krijgen – vreemdelingen mochten het land niet meer uit omdat de Irakezen bang waren voor Amerikaanse bombardementen. De houding van de Belgische regering werd toen absoluut niet gesmaakt door de Belgische bevolking, zoals bleek uit de enquête die Knack publiceerde over de Golfcrisis (21/11/1990). Ondertussen deed de Belgische delegatie in Bagdad haar uiterste best. Waarschijnlijk heeft de toespraak van koning Boudewijn op 27 november 1990 voor het Algerijnse parlement, die een zeer gunstige indruk maakte in de Arabische wereld, er mee voor gezorgd dat de Belgische gijzelaars naar huis konden. Dit alles is niet algemeen bekend in België, maar het draagt bij tot de eer aan onze overleden koning.

Jos De Bremaeker, eresenator

VUB – China

Hoogleraren in China hebben wereldwijd het hoogste niveau van publiek respect, waarbij samenwerking met industrie en andere onderzoeksinstellingen wordt aangemoedigd. In België kan een hoogleraar zich blijkbaar beter opsluiten in zijn ivoren toren, want als je eruit komt, riskeer je een heksenjacht (‘Hoe groot is het gele gevaar binnen de VUB?’, Knack nr. 28). China moet vandaag innoveren om de honger te stillen van een grote middenklasse die op zoek is naar een beter en gezonder leven. China bouwt dus bruggen met het Westen. Voor een onderzoeksinstelling zoals de VUB is dat een opportuniteit, want China kan zorgen voor geld, onderzoekers, testomgeving, productie en zelfs commercialisatie. De resultaten van elk onderzoek kunnen hierdoor een wereldimpact mogelijk maken in plaats van een academische paper te blijven. Om de wereld te verbeteren, en onze onderzoekers te helpen, kan men dus beter het moderne China bestuderen en gezonde technologische samenwerkingen aangaan. China ziet die wederzijdse meerwaarde van de samenwerking met Belgische universiteiten wel in. Waarom wij niet?

Het Laatste Woord

Pascal Coppens, keynote speaker nexxworks

Fauna & flora

In ‘Het Laatste Woord’ (Knack nr. 31) beweert emeritus hoogleraar Pierre Debergh: ‘Rozen hebben stekels maar geen doornen’ en ‘Kweken is het kruisen van organismen om een nieuw nageslacht te produceren (…), een kleine plant grootbrengen is telen.’ Dat zal wel waar zijn in zijn jargon, maar in de algemene taal hebben rozen wel doornen en zijn ‘kweken’ en ’telen’ synoniem. Jargon is natuurlijk op zijn plaats binnen een vak, maar men mag niet uit het oog verliezen dat het een derivaat van de algemene taal is. Het is ‘vaak moeilijk te volgen voor een buitenstaander’, zegt de Hedendaagse van Dale bij het woord ‘jargon’, en journalisten gebruiken terecht de beter verstaanbare algemene taal. Daarin worden ‘doorn’ en ‘stekel’, ‘kweken’ en ’telen’ vrolijk door elkaar gebruikt, en in die taal is dat volkomen correct.

Correctie
Correctie

Guy A.J. Tops, emeritus hoogleraar taalkunde

Religie

Als Matthijs de Ridder een cultuurcolumn beweert te schrijven, vind ik dat hij bij zijn onderwerp moet blijven en er geen religie in moet mengen, waar hij duidelijk geen kaas van gegeten heeft (‘Goedzak van Nazareth’, Knack nr. 30). Hij schildert Jezus af als een man die ‘vrolijk omineuze tekens loopt te verklaren’ zonder iets te willen doen aan de dramatische afloop van de wereldproblemen, een ‘offervaardige goedzak’ enzovoort. Niet alleen zou de auteur beter bij zijn leest blijven, als bij besluit te spotten met een wereldleider van het hoogste niveau zou hij zich het beter eerst in hem verdiepen. De grootste koppen van deze wereld zijn al duizenden jaren in zijn geschriften aan het spitten zonder aan de bodem te raken. Dat de schrijver de kruisiging van Jezus interpreteert als een teken dat hij zijn eigen leven niets waard vindt, is niet alleen zwak maar ronduit een teken van onwil. ‘De heer Van Nazareth’, zoals hij hem graag neerbuigend noemt, heeft toevallig na 2000 jaar nog altijd 2,5 miljard volgelingen. 2,5 miljard mensen zonder enige reden schofferen draagt niet bij tot een betere wereld van wederzijds begrip.

Ignace Demaerel

Politie

Als gewezen korpschef van een Vlaamse centrumstad voel ik mij wat ongemakkelijk bij het artistiek beslist geslaagde maar intellectueel onprofessionele werk van uw fotograaf bij het fotodocument ‘Er zijn mensen die gráág blazen’ (Knack nr. 31). Ik ben het absoluut eens met de inhoud van het artikel, maar ik vraag mij af hoe een gemiddelde burger zich moet voelen bij de hoogmoedige, minachtende en argwanende blik van de drie poserende politiemensen. Deze studiofoto’s lijken me in scène gezet. De bedoeling ervan ontgaat me.

Jack van Peer, Kemzeke

Correctie

In het interview met Patsy Sörensen ‘Ik heb nog niet alles verteld’ (Knack nr. 32) staat dat wijlen koning Boudewijn een verrassingsbezoek bracht aan Payoke. Patsy Sörensen zegt daarin dat dit in 1993 plaatsvond, en wat verder in het artikel staat dat dit gebeurde op 28 oktober 1998. De juiste datum van dit bezoek was 28 oktober 1992. Onze excuses.

De redactie

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content