Het laatste woord

Mawda/ 1

Zoals uw hoofdredacteur terecht suggereert, rust er op de N-VA en haar voorzitter in deze materie een verpletterende morele en politieke verantwoordelijkheid (‘Mawda’, Knack nr. 22). Politiebeschietingen zoals die op de onfortuinlijke Mawda worden sowieso gefaciliteerd door een algemene cultuur van haat tegen transmigranten. De Wevers misplaatste, kille en kwetsende uitspraken van de laatste dagen zijn daar maar een zoveelste uiting van. Voor de democratische politici van de meerderheid en de oppositie in elk geval voldoende reden om de N-VA-wetsvoorstellen over de huisbetreding en de promotie van de burgemeesters tot lokale sheriffs weg te stemmen.

Het laatste woord

Stephaan Taccoen, Brugge

Mawda/ 2

Uw hoofdredacteur huilt mee met de wolven in het bos en zijn vergelijking met Samira Adamu loopt mank. Samira Adamu werd voor de vierde keer op het vliegtuig gezet voor uitzetting en ze werd opgejut door de menigte om zo veel mogelijk lawaai te maken. De commissie-Vermeersch had het gebruik van een kussentje om het lawaai te smoren toegelaten. Helaas heeft een te gewelddadige politieman het kind laten stikken. Die geweldsdaad heeft geleid tot het ontslag van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Louis Tobback.

Mawda/ 3

Het past enige nederigheid aan de dag te leggen, eerder dan een politicus af te branden die misschien te duidelijk zegt wat velen denken. Uiteraard moet eenieder respect betuigen voor het leed van de ouders van Mawda. Maar niemand zal geloven dat de ouders zichzelf niet de vraag zullen stellen of ze er wel goed aan gedaan hebben om de risico’s te lopen die ze hebben gelopen. Iedereen die een kind verloor, worstelt met de vraag hoe het vermeden had kunnen worden. Geloof me, I know from experience. Wat vreselijk moet het zijn om keuzes gemaakt te hebben die de fatale afloop hebben beïnvloed.

Het laatste woord

Paul Guillaume, Antwerpen

Cannabis

Ik ben al bijna 40 jaar sporadisch gebruiker van hasj (‘België zál cannabis legaliseren. Het is alleen een kwestie van tijd’, Knack nr. 22). Sinds ik niet meer naar de coffeeshops in Nederland kan gaan om een brokje te kopen zie ik me verplicht om naar het illegale circuit hier bij ons te stappen. Al die jaren al hoop ik dat het recreatieve gebruik eindelijk gelegaliseerd zou worden. Het is echt niet fijn om afhankelijk te zijn van het zogenaamde criminele milieu. Ook bij ons zouden er coffeeshops moeten komen, vind ik. Het zou ook voor de staat financieel voordelig zijn, en veel geld uitsparen op het vlak van the war on drugs. We spreken hier over een softdrug die vrij onschuldig is en in de realiteit sociaal al lang aanvaard is.

Het laatste woord

Naam en adres bekend bij de redactie

Psychologie

In ‘Wat is dat, genezen?’ (Knack nr. 22) zegt psychologe Evi Verbeke niet gelukkig te zijn dat er werk gemaakt wordt van een terugbetaling bij de psycholoog. Tot nu toe is er evenwel geen controle en kan iedereen die een luisterend oor biedt zich therapeut noemen. Als ik voortaan met een verwijzing van mijn huisarts een psycholoog kan raadplegen, zal ik veel sneller de stap zetten om daadwerkelijk een gesprek aan te gaan met een erkend hulpverlener. Bovendien weet ik vooraf wat het me gaat kosten. Dus ja, dank u mevrouw de minister. Ik ben er zeker van dat er veel meer mensen de stap zullen zetten om een volwaardig therapeut te raadplegen.

Lieve J., Brasschaat

Ouderenzorg

Ook wij hebben gebruik gemaakt van de diensten van seniorcare24.be (‘Zwoegen voor 400 euro per maand’, Knack nr. 22). Voor mijn vader was na een ziekenhuisopname voor een heupfractuur in een rusthuis in de buurt geen plaats. Wij betaalden 2000 euro per maand aan het bedrijf en daarvoor bleef de Bulgaarse zorgverpleegster Galia bij mijn vader inwonen. Zij sprak een beetje Nederlands en deed haar werk heel erg goed. Ze vertelde ons dat zij 700 euro kreeg, ongeveer het dubbele van wat ze in Bulgarije zou verdienen. Wij hebben nooit de indruk gehad dat ze ongelukkig was. Ze hoefde niet schoon te maken of te koken (behalve in het weekend). Daarvoor hadden we andere hulp. Op zaterdagnamiddag was ze vrij en ging ze met de bus naar Brugge. Daar ontmoette ze andere Bulgaren. Na zes maanden ging Galia een maand naar huis en werd ze vervangen door Rumyana. Zij was even goed en even vriendelijk. Voor ons was het een heel erg positieve ervaring.

Het laatste woord

Katrien Vandecasteele

Examenstress

’s Morgens een hele cursus nog eens doornemen, leidt tot verwarring omdat je dan op kleine details zou gaan focussen, verkondigt een leercoach (‘Hoe ga je de examenstress te lijf?’, Knack nr. 22). Dat is echt een brug te ver. Natuurlijk moet je dat alleen maar doen om de algemene structuur van je cursus nog eens voor ogen te nemen. Het was ook schrikken toen ik las dat een kinderpsychiater zijn kind na een slecht examen steevast aanmoedigt door het een oud servies te laten stukgooien. Zo kweek je alleen maar geweldenaars.

Serge Rimez, Alsemberg

Meditatie

Ik vind het onbegrijpelijk dat yoga, meditatie en mindfulness op één hoop worden gegooid, met een veel te nadrukkelijke en onterechte link naar het festival Burning Man (‘Dit is géén manier om gelukkiger te worden’, Knack nr. 21). Voor mij betekenen yoga en meditatie in al hun authentieke kracht en inspirerende eenvoud een zeer waardevolle verrijking en verdieping in mijn leven. Ik heb het businessgedoe eromheen niet nodig, maar uw redacteur legt wel heel direct de link met commerciële excessen en uit de hand gelopen evenementen, waarmee de meeste beoefenaars van yoga en meditatie nooit te maken krijgen. Ook al laat uw redacteur overtuigde pleitbezorgers als Edel Maex en Karlien De Savoye aan het woord, toch vind ik het jammer dat het artikel de beeldvorming rond mindfulness, yoga en meditatie negatief beïnvloedt.

Het laatste woord

Anton Sabbe, Waregem

Brussels Airport

Brussels Airport breidt uit op een manier die alle omwonenden vergiftigt met geluidshinder en luchtvervuiling (‘Het hangt in de lucht’, Knack nr. 20). Brussel is dan misschien wel de hoofdstad van Europa, geografisch gezien is het een kleine stad in een klein land dat verstikt wordt door het verkeer op het land en in de lucht. Van onze politici mogen wij onze open haard niet meer aansteken – de klimaatopwarming, weet u wel – maar ondertussen promoten ze toch het luchtverkeer met onbelaste kerosine en megalomane kortzichtige projecten, zoals een lokale luchthaven die moet groeien tot in de hemel.

Genoveva De Ridder

Israël

Alle verhalen hebben ten minste twee zijden, zo ook het Palestijns-Israëlisch conflict (‘Hogesnelheidskogels’, Knack nr. 21). Uw hoofdredacteur legt de hele verantwoordelijkheid in Israëlische handen. Geen woord over de verantwoordelijkheid van de Palestijnse politici, die door hun bevolking verkozen zijn. Geen woord over het feit dat ze het bestaan van Israël niet erkennen en hun bevolking een 100 procent zuiver Palestina beloven, waar geen plaats voor Joden is. Geen woord over kleuterscholen en scholen waar Israël op de geografische kaart niet bestaat en waar kinderen leren dat de Jood de ongelovige vijand is die moet sterven (en bij het schooltoneel zelf kleuters als zelfmoordterroristen en jihadisten verkleed worden). Geen woord erover dat de ‘vredesmars’ niet zo vreedzaam was, en Hamas, zoals helaas vaak, zich verschuilde achter ongewapende vrouwen en kinderen om bij de grens bommetjes te kunnen gooien.

Beatrix Shoshan, Tervuren

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content