Weet u nog wat een diskettedrive is, of een inbelmodem? De iPad zal snel nog meer onsterfelijk gewaande technologieën naar de eeuwige jachtvelden van het internet sturen.

De computermuis

Computers hebben een toestel nodig waarmee u dingen kunt aanwijzen. Meer dan twee decennia lang was dat de muis. Maar het arme knaagdier krijgt tegenwoordig concurrentie vanuit verschillende hoeken: spraaktechnologie, aanraakschermen, bewegings-registratie. Veel van die technologieën staan nog in de kinderschoenen of lijden aan kinderziektes, maar de belangrijkste concurrent van de computermuis – de trackpad van uw laptop – is in opmars: meer dan de helft van alle nieuw verkochte pc’s zijn ten slotte laptops.

Schijfjes

De muziekindustrie verdiende vijftien jaar lang goed aan de cd. Met de opkomst van mp3’s kwam daar abrupt en definitief een einde aan: het publiek kopieerde muziek dat het geen naam had, de platenindustrie had moeite om greep te krijgen op die digitale markt. De verkoop van muziek-cd’s blijft ondertussen in vrije val, en ook de dvd, de opvolger voor film, heeft het moeilijk. Blu-ray, een nieuwe dvd-variant in hoge definitie, houdt het nog wel eventjes uit, maar wordt door velen als de allerlaatste generatie optische media beschouwd. De toekomst is digitaal: downloaddiensten als iTunes (muziek), Netflix (video) en Steam (games) nemen het over.

De harde schijf

Ze rammelt, ze is kwetsbaar, en ze is traag. En toch is de harde schijf nog altijd een belangrijke basiscomponent van uw pc: niet alleen parkeert u er al uw gegevens, ze is ook nodig om het besturingssysteem op te laden. Ondertussen bestaan er echter manieren om uw data veilig te bewaren op een externe server, en met name netbooks en kleinere pc’s booten hun systeem al op een ladende geheugenchip.

De mp3-speler

De verkoop van Apples iPod-muziekspeler is, na een forse klim sinds 2004, de afgelopen twee jaar vlak gebleven. Niet toevallig de twee jaar waarin de iPhone zijn opmars maakte. Dezelfde dynamiek is ook merkbaar in de bredere markt van mp3-spelers: volgens het Amerikaanse studiebureau In-Stat heeft de wereldwijde verkoop van losstaande mp3-spelers zijn piek twee jaar geleden al bereikt. Dat betekent niet dat we minder mp3’s afspelen, wel dat we dat op andere toestellen doen: vooral op smartphones.

De compactcamera

Nog zo’n gadget dat het allicht niet lang meer volhoudt, is het compacte digitale fototoestel. Zijn verkoop groeit nog, maar die groei is veel lauwer dan die van digitale spiegelreflexcamera’s, die dankzij de dalende prijs en de groeiende interesse voor fotografie een jaarlijkse verkoopgroei met twee miljoen toestellen laten zien. Compactcamera’s worden meer en meer een onderdeel van mobiele telefoons, die enkele jaren geleden ook stevig begonnen mee te dingen in de megapixelrace.

De pc

Alleen al het geëxperimenteer met nieuwe vormen (zoals de netbookminiaturen en de iPad-tabletvorm) impliceert dat ook de pc-industrie zelf op zoek is naar iets nieuws, en de mobiele telefoon neemt meer en meer computerfuncties, zoals het lezen van e-mail, over. Tegen eind 2011 zullen er meer van die smartphones (zeg maar: iPhone-klonen) worden verkocht dan pc’s, zo voorspellen analisten.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content