Oppositieleider Morgan Tsvangirai (56) over de toekomst van zijn land.

©Der Spiegel

De verkiezingen in Zimbabwe waren een farce. Dat weet ondertussen iedereen. President Robert Mugabe en zijn Zimbabwe African National Union – Patriotic Front (Zanu-PF) worden internationaal veroordeeld. Zijn uitdager Morgan Tsvangirai van de Movement for Democratic Change (MDC), die zich wegens de aanhoudende geweldplegingen tegen zijn aanhangers terugtrok uit de verkiezingsstrijd, stelt een overgangs-regering voor: Zanu-PF en MDC, zonder Mugabe. ‘Met zo’n overgangsregering kunnen we het vertrouwen in de democratische instellingen herstellen. Dan kunnen vrije en eerlijke verkiezingen gehouden worden’, aldus Tsvangirai.

Maar waarom zouden Mugabe en zijn partij daarop ingaan?

MORGAN TSVANGIRAI: Ze klampen zich vast aan de macht, maar ze weten niet meer hoe het verder moet. Het regime reageert met geweld, maar loopt op zijn laatste benen. De inflatie loopt op tot twee miljoen procent. De grote meerderheid van de bevolking is werkloos. De mensen vluchten weg uit het land. De aanhangers van Mugabe roepen nationalistische slogans, maar ze weten heel goed dat het bijna voorbij is.

Kan de internationale gemeenschap iets doen?

TSVANGIRAI: De wereld kan toch niet gewoon overgaan tot de orde van de dag? Veel landen en organisaties hebben Mugabe veroordeeld. Maar nu moet de diplomatie volgen. Het regime moet geïsoleerd worden.

Moet niet vooral Zuid-Afrika ingrijpen en zware sancties afkondigen?

TSVANGIRAI: Dat doet president Thabo Mbeki nooit. Die gelooft nog steeds dat hij Mugabe kan overtuigen om vrijwillig op te stappen. Op Zuid-Afrika hoeven we niet te rekenen.

Het parlement van Ghana wil een militaire interventie. Een internationale troepenmacht moet Mugabe en zijn regime aanpakken.

TSVANGIRAI: Dat kan niet en dat willen we ook niet. De Zimbabwanen zijn daar trouwens doodsbang voor. Er is genoeg geweld geweest, in de oorlog tegen de Britse koloniale macht en nu in de strijd tegen Mugabe. Een militaire interventie, van wie ook, dat mag niet gebeuren.

Mugabe is 84 jaar en blijft president. Hoelang moet Zimbabwe nog wachten voor alles verandert?

TSVANGIRAI: Nelson Mandela is 90 en kerngezond. Ook Mugabe kan nog vele jaren leven, we kunnen niet wachten tot hij sterft.

Moeten Mugabe en zijn helpers zich verantwoorden voor een internationaal gerechtshof?

TSVANGIRAI: Dat zou echt een vergissing zijn, omdat ze dan niets meer te verliezen hebben. Wie niets te verliezen heeft, gaat tot het uiterste. We zouden moeten onderhandelen over een vorm van amnestie.

©Der Spiegel

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content