Het huis schoonvegen

© Isopix/Saul Santos

Met een schop proberen inwoners van het Canarische eiland La Palma de vulkanische as die zich op een huis opgehoopt heeft weg te vegen. Meer dan vijftig jaar hield de naamloze vulkaan in het natuurpark Cumbre Vieja zich koest, maar nu spuwt hij al zes weken lava. Er zijn sindsdien al 35.000 aardbevingen geregistreerd. Het einde is voorlopig nog niet in zicht: dit weekend is alweer een nieuwe krater ontstaan, waaruit de lava gulpt.

Voorlopig vielen er nog geen slachtoffers, maar de ravage op het eiland is enorm: meer dan 2200 gebouwen en ontelbare bananenplantages zijn verwoest. Duizenden inwoners zijn geëvacueerd en ook voor toeristen is een groot deel van La Palma, van Tazacorte over El Paso tot aan de vuurtoren van Fuencaliente, verboden terrein. Al houdt niet iedereen zich daaraan. Vorig weekend werd een groep Britse toeristen betrapt in het getroffen gebied, maar zelf vonden ze dat ze een goede daad verrichtten: ‘We probeerden de dieren te redden die vastzaten in de lava.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content