Zelfs de Brusselaars schrokken ervan dat het net de Vlaamse sociale partners waren die onlangs alarm riepen over het Hoofdstedelijk Gewest. De Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen deed dat met grote sympathie en solidariteit. De Serv kon het zich natuurlijk niet veroorloven te vertellen, maar liet het wel in de wandelgangen verstaan, dat de grootste oorzaak van Brussels nood de bestuurlijke rommel is. Met een arme gewestregering, een machteloos provinciebestuur, negentien gemeenten die hun soevereiniteit koesteren als koninkrijken en nog een half dozijn andere commissies en raden die met politiek beleid begaan zijn.

Dat de stad verkommert, willen de Brusselaars nu zelf ook wel zien. De hippe Zavel en de naar friet ruikende Vismarkt kunnen dat niet langer camoufleren en de heropleving van het Zuid rond het HST-station dreigt een nieuw gat van kantoren in het stadsweefsel te slaan. De stad kan zelfs niet voldoende geld bijeenschrapen om het Atomium tegen het evenement Brussel 2000 te restaureren. Rellen als die in Kuregem zijn in de talrijke allochtone wijken nooit veraf.

Er is beterschap op komst. De gewestregering begint een herwaarderingsprogramma voor vijf achtergestelde wijken, in de eerste plaats in Anderlecht en Molenbeek, daarna in Brussel-stad, Schaarbeek, Sint-Gillis en Vorst. Het gaat om verfraaiingswerken en sociale inschakelingsprojecten, die de veiligheid en de werkgelegenheid in de wijken moeten verbeteren. Tevens begint de gewestregering met de uitvoering van de handelskerncontracten, om twaalf winkelwijken aantrekkelijker te maken.

Het Gewest vond 400 miljoen frank voor de achtergestelde wijken en krijgt daar van de federale overheid 175 miljoen bovenop. De winkelcentra moeten het met 50 miljoen stellen. Zeer bescheiden uitgaven in vergelijking met de drie miljard frank die de heraanleg van de Europawijk gaat kosten. Tegen eind volgend jaar zijn de talrijke Europese gebouwen onderling met groene promenades en ondergrondse voetgangerstunnels verbonden en is het Europees parlement in de Leopoldswijk gemakkelijker per auto te bereiken.

Bovendien loopt de Europese commissie met een eigen herwaarderingsprogramma voor het gewest rond. Tegen 2005 heeft Europa driekwart miljoen vierkante meter kantoorruimte van doen. Nieuwe kantoren zouden haar het best schikken in de residentiële Beaulieu-wijk in Oudergem, met een oprit naar de autoweg naar Namen (en naar Luxemburg en Straatsburg). De aangeboden death valley aan het Noordstation, waar in de jaren zestig 30.000 mensen uit verdreven werden, interesseert Europa niet.

Guido Despiegelaere

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content