Het einde van het vredesakkoord?

© BelgaImage

Dreigt er een nieuwe burgeroorlog in Colombia? De fans van de rechtse Ivan Duque zijn blij dat hun kandidaat de eerste ronde van de Colombiaanse presidentsverkiezingen heeft gewonnen met 39 procent van de stemmen. Duque is een tegenstander van het vredesverdrag dat de regering in 2016 sloot met de extreemlinkse guerrillabeweging FARC. Dankzij het verdrag kregen 8000 FARC-rebellen amnestie. Omdat er bij het vijftig jaar aanslepende conflict meer dan 175.000 burgers gestorven zijn, zette die maatregel kwaad bloed bij veel Colombianen. Als het vredesverdrag verworpen wordt, dreigt er een nieuw conflict met de FARC.

De linkse tegenkandidaat en voorstander van het vredesverdrag Gustavo Petro werd tweede met 25 procent van de stemmen. Omdat niemand een meerderheid haalde, zal er op 17 juni een tweede ronde georganiseerd worden. Volgens de peilingen is Duque de topfavoriet.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content