Het cultuurjaar in 30 vragen.

17.01 © BELGAIMAGE

07.01

(…1), video’s die niet meteen als nep herkenbaar zijn, zullen van Facebook worden verwijderd, maakte het bedrijf bekend. Parodieën, zoals de hype om Nicolas Cage in elke film de hoofdrol te laten spelen, mogen wel. Facebook schakelt externe factcheckers in om de beelden te beoordelen.

17.01

De Belgen Adil El Arbi en Bilall Fallah presenteren (…2), een film met Will Smith en Martin Lawrence. De prent, die in roulatie gaat voor de lockdownmaatregelen, brengt meer dan 200 miljoen dollar op. Geen enkele film zal het beter doen in het door corona geteisterde 2020.

09.02

De Oscar voor beste film gaat voor het eerst naar een niet-Engelstalige film. In (…3), een komedie van Bong Joon Ho, wurmt een arme familie zich binnen bij een rijk gezin. Het plan om hen op te lichten loopt uit de hand. Na zijn historische overwinning belandt de film opnieuw in de Belgische zalen.

18.02

‘Fascist!’ roepen actievoerders naar minister-president Jan Jambon op de uitreiking van de (…4), de cultuurprijzen van de Vlaamse Gemeenschap. De politicus krijgt ook nog een salvo met rotte tomaten te verwerken. Luc Tuymans, winnaar van de belangrijkste prijs, komt niet opdagen.

19.02

Op het Forum Romanum leggen archeologen een ondergrondse kamer bloot. Ze vermoeden dat het gaat om het graf van (…5). De mythische stichter van Rome vermoordde zijn tweelingbroer Remus bij een dispuut over de nieuwe stad.

18.02

Het Eurosongfestival gaat dit jaar niet door, laat de Rotterdamse organisatie weten. Voor België had normaal (…6) meegedaan met het nummer ‘Release Me’. Volgens bookmakers hoorde de groep rond frontman Alex Callier niet bij de favorieten.

24.03

Zijn zoon wist aanvankelijk de publicatie tegen te houden, maar (…7) vond een andere uitgever bereid om zijn controversiële memoires uit te brengen. De 84-jarige regisseur wordt ervan beschuldigd dat hij zijn adoptiedochter zou hebben misbruikt. Laster van zijn ex-vrouw Mia Farrow, zegt hij.

13.04

Ook (…8) ontsnapt niet aan het coronavirus. De kandidaten quizzen vanuit hun eigen huis, met een liveverbinding naar de studio. Ze krijgen een gedesinfecteerde spelcomputer van de productie. Viroloog Marc Van Ranst stelt mee het veiligheidsprotocol op.

15.04

Het zit erop voor het (…9). Na 94 jaar sluit het museum over Vlaanderens bekendste dichter de deuren. ‘Met deze cijfers is het weinig zinvol om het hele jaar dagelijks open te zijn’, vindt Nico Blontrock, schepen van Cultuur van de stad Brugge.

19.04

‘Kunnik nemi na joen komn. ‘ Pianiste Katrien Verfaillie (44) schrijft een West-Vlaamse coronahymne op de melodie van Wim Sonnevelds (…10), al is de originele versie van chansonnier Jean Ferrat. In amper twee dagen tijd wordt het filmpje van Verfaillie meer dan 170.000 keer bekeken.

29.04

Nestlé, het grootste voedingsbedrijf ter wereld, pleit ervoor om de (…11) te verplichten in heel Europa. Dat label geeft op de verpakking aan hoe (on)gezond een product is. De score loopt van A tot E. Consumentenorganisaties steunen de vraag.

10.05

Wolvin Noëlla en haar partner (…12) hebben welpen gekregen, meldt minister van Omgeving Zuhal Demir. Vereniging ‘Welkom Wolf’ trekt aan de alarmbel: ‘Er is een jachtverbod nodig op het hele grondgebied om de jonge roedel te beschermen tegen jagers.’

20.05

18 jaar na zijn afscheid tekent Paul Geerts een nieuw (…13)-album. In De Preutse Prinses gaat het bekende stripkoppel in Thailand op zoek naar een vermiste troonopvolger. De 83-jarige Geerts, die het leeuwendeel van de reeks voor zijn rekening nam, wordt voor het eerst vermeld op de cover.

26.06

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde schrapt Gangreen 1: Black Venus uit de canon van de Nederlandse literatuur. Volgens de samenstellers van de lijst getuigt de seks in het boek van (…14) van machtsmisbruik: ‘Het witte personage hanteert zwarte vrouwen als seksuele gebruikswaar.’

29.06

De Tour de France wordt uitgesteld, maar dat houdt Karl Vannieuwkerke niet tegen. Net als in Vive Le Vélo ontvangt hij gasten rond een kunstig vormgegeven tafel. 785.000 mensen bekijken de eerste aflevering van (…15). Sopraan Astrid Stockman speelt covers en begeleidt zichzelf op piano.

14.07

In de Lange Gasthuisstraat in Antwerpen opent Le Pristine. Het nieuwe restaurant van (…16) wil Zeeuwse terroir met Italiaanse flair vermengen. ‘Ik ben een enorme liefhebber van de Italiaanse keuken, die we zullen brengen met Zeeuwse producten’, zegt de sterrenkok.

21.07

Bozar breekt zijn bezoekersrecord, en dat ondanks ticketbeperkingen en een inkorting door het coronavirus. Toch lokt de retrospectieve rond de Amerikaanse kunstenaar (…17) 180.000 bezoekers. Hij is vooral bekend om zijn simpel vormgegeven mannetjes, verwerkt in kleurrijke motieven.

22.07

Popster (…18) roept Apple Maps op om Kosovo als onafhankelijk land weer te geven op zijn kaarten. De Brits-Kosovaarse zangeres post in haar tweet een vlag van Groot-Albanië, die gebruikt wordt door nationalisten die ijveren voor één natie voor alle etnische Albanezen. Servië reageert woest.

07.08

(…19) beschuldigt Virgil Abloh, vaste ontwerper bij Louis Vuitton, van plagiaat. ‘Kopiëren is van alle tijden, maar dit is choquerend’, zegt de Belgische ontwerper aan Weekend Knack. ‘Abloh is geen ontwerper. Hij heeft geen visie en ik begrijp niet dat Louis Vuitton hieraan meewerkt.’

16.08

Sauzenmaker Knorr spreekt niet langer over (…20) omdat de naam verkeerd geïnterpreteerd kan worden. Voortaan staat er ‘paprikasaus op Hongaarse wijze’ op de verpakking. De Raad van de Duitse Sinti en Roma is tevreden. ‘Goed dat men onze klachten eindelijk ernstig neemt.’

29.08

Apple bant de spelletjes van ontwikkelaar Epic uit zijn App Store. De producent van de populaire game (…21) weigert 30 procent van zijn inkomsten af te staan aan Apple en trekt naar de rechter. Dat het nu de inkomsten van ’s werelds meest gedownloade spel mist, voelt zelfs Apple.

12.09

In zes verschillende decennia stonden (…22) op nummer 1 in de albumlijsten: een record. Deze keer lukte het met Goats Head Soup, de heruitgave van een album uit 1973. In het voorjaar lanceerde de Britse rockband ‘Living in a Ghost Town’, hun eerste single in acht jaar.

17.09

Zit Dennis Burkas, alias (…23), achter het uitlekken van de naaktfoto’s van drie BV’s? Het gerucht is zo hardnekkig dat de advocaat van de zelfverklaarde pornokoning zich genoodzaakt voelt om een persbericht rond te sturen: ‘Nee, hij is daar niet bij betrokken.’

24.09

Al 55 jaar komt John William Middendorf elke lente naar Brugge. In 2002 kocht de Amerikaanse miljardair een schilderij van Bruggeling (…24), een van de bekendste Vlaamse Primitieven, om een beetje Vlaanderen in huis te halen. Nu schenkt de Amerikaan het meesterwerk aan de Brugse musea.

25.09

De recensenten loven Ratched, de nieuwe Netflix-serie. De reeks belicht de jonge jaren van Mildred Ratched, de sadistische verpleegster die Jack Nicholson martelde in (…25) van Milos Forman. Regisseur Ryan Murphy, bekend van Glee en American Horror Story, scoort een dikke hit.

18.10

Thomas Vanderveken had een stunt klaar voor de honderdste aflevering van Alleen Elvis Blijft Bestaan, maar komiek (…26) moet jammer genoeg afzeggen. ‘Ze hebben me afgeraden om te reizen’, meldt de Britse ster van Blackadder en QI. ‘Volgend jaar, dan. Ik hou van jullie.’

20.10

De Belgisch-Congolese zangeres (…27) is te gast in The Tonight Show, het bekende avondprogramma van de Amerikaanse komiek Jimmy Fallon. De nummers van haar debuutalbum Gore werden meer dan 20 miljoen keer beluisterd op YouTube en Spotify. Eerder vermeldde Madonna haar Instagram.

28.10

Folklore, het nieuwste album van (…28), verkoopt meer dan 1 miljoen exemplaren. Haar achtste plaat is een koerswijziging voor de Amerikaanse popzangeres die kiest voor ingetogen indierock. De single ‘Cardigan’ voert de hitlijsten aan, net als ‘Exile’, een duet met Bon Iver.

29.10

‘Een van de meest complexe, genuanceerde en aangrijpende rechtbankdrama’s die ik ooit heb gezien’, schrijft de Britse komiek Ricky Gervais op Twitter over de Eén-reeks (…29). De serie kwam eind 2019 op de Vlaamse televisie, maar is ondertussen via Netflix wereldwijd te zien.

06.11

Disney+ lanceert een nieuwe reeks rond (…30). Gezinsvriendelijker dan de oorspronkelijke serie, die liep van 1976 tot 1981, schrijft Focus Knack. Een verschil met vroeger is dat de show aan elkaar gepraat wordt door Scooter, een nerdy personage achter een computer, en niet door Kermit.

1. Deepfakes 2. Bad Boys for Life 3. Parasite 4. Ultimas 5. Romulus 6. Hooverphonic 7. Woody Allen 8. Blokken 9. Guido Gezellemuseum 10. Het Dorp 11. Nutri-score 12. August 13. Suske & Wiske 14. Jef Geeraerts 15. Vive La Vie 16. Sergio Herman 17. Keith Haring 18. Dua Lipa 19. Walter Van Beirendonck 20. Zigeunersaus 21. Fortnite 22. The Rolling Stones 23. Dennis Black Magic 24. Hans Memling 25. One Flew Over The Cuckoo’s Nest 26. Stephen Fry 27. Lous and the Yakuza 28. Taylor Swift 29. De Twaalf 30. The Muppets

18.02
18.02© AFP
18.02
18.02© Hollandse Hoogte / Anneke Jansse
20.05
20.05© Photo News
21.07
21.07© Hollandse Hoogte / Peter Elenbaa
22.07
22.07© Photo News
17.09
17.09© BELGA
28.10
28.10© Photo News
29.10
29.10© © VRT- Eyeworks, Thomas Nolf
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content