‘Het aantal besmettingen met ebola blijft stijgen’

Tropenarts Florian Steiner legt uit waarom de dodelijke epidemie in West-Afrika zo moeilijk onder controle te krijgen is.

In Liberia, Sierra Leone en Guinee vielen intussen al zeker 728 doden, onder wie ook artsen. Hoe groot is het gevaar dat de hulpverleners lopen?

FLORIAN STEINER: Ebola is lang niet zo besmettelijk als mazelen of windpokken. De kans dat je in een van die landen sterft in een auto-ongeval, is wellicht veel groter dan de kans dat je ebola krijgt.

Nochtans: de hoofdarts van het belangrijkste ziekenhuis in Liberia is besmet geraakt. Hij stierf afgelopen week.

STEINER: We weten nog niet hoe dat mogelijk was. Het kan het gevolg zijn van een menselijke fout. De stress is groot voor het medische personeel ter plaatse. Het moet voortdurend zijn beschermende kledij aan- en uittrekken. Ook routine kan een probleem zijn.

Hoe kan er van routine sprake zijn in zo’n gevaarlijke situatie?

STEINER: Dat klinkt misschien vreemd, maar veel artsen en verplegend personeel doen nu al maanden niets anders dan ebolapatiënten behandelen. Ze zijn oververmoeid, en dan kan het gebeuren dat iemand een pak aantrekt dat nog niet helemaal gedesinfecteerd was.

Hoe verspreidt het virus zich?

STEINER: Veel mensen denken dat het zich via de lucht kan verspreiden, maar daar hebben we geen enkele aanwijzing voor. Om besmet te raken, is direct contact met de patiënt nodig. Lichaamsvloeistoffen zoals bloed, braaksel of zweet kunnen de kiemen verspreiden. Daarom is hygiëne in het ziekenhuis extreem belangrijk.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wou een besmette medewerker naar Duitsland overvliegen. Heeft het zin patiënten voor een behandeling naar Europa te brengen?

STEINER: Je kunt je daar vragen bij stellen, want de ziekte evolueert snel. Tegen de tijd dat men alle papieren in orde heeft gekregen en alle voorzorgsmaatregelen getroffen heeft, is de patiënt hoogstwaarschijnlijk overleden – of aan de beterhand.

Hoe staat het met de medische zorg in de betrokken landen?

STEINER: De epidemie werkt verlammend. Verplegers en artsen zijn bang om te gaan werken. Daardoor krijgen mensen met malaria of tbc niet meer de hulp die ze nodig hebben. Ouders slaan in paniek en verlaten met hun kinderen het ziekenhuis, ook al hebben de kleintjes een levensbedreigende diarree.

Komt er al verbetering in de situatie?

STEINER: Daar ziet het momenteel niet naar uit. Het aantal nieuwe besmettingen blijft stijgen. Bovendien heeft West-Afrika weinig ervaring met de behandeling van ebola. De medewerking van de bevolking is ook niet optimaal, vooral door een gebrek aan vertrouwen.

Na Liberia heeft nu ook Sierra Leone de noodtoestand uitgeroepen.

STEINER: Dat heeft weinig zin. Het zorgt alleen voor nog meer armoede. De WHO heeft daar ook niet om gevraagd. Ze zouden beter hun slecht functionerende gezondheidszorg aanpakken.

© Der Spiegel

‘De medewerking van de bevolking is niet optimaal.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content