Koen Meulenaere
Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Burgemeesters verbieden voetbalmatchen. Sneller gedaan dan opgelost.

De eerste suggestie kwam – zal het iemand verbazen ? – van Michel Verschueren: “Nul-vijf voor ons!” En dan zou het snel afgelopen zijn met al die flauwekul, aldus de Anderlechtmanager.

Onderwerp van discussie was het verbod van de burgemeesters Patrick Moenaert van Brugge en François Smet van Beveren om op 12 september Club Brugge-Anderlecht en Beveren-Westerlo te laten spelen. Reden: ze konden de veiligheid niet garanderen.

Ontevreden Beverse fans hadden een paar dagen voordien met geweld gedreigd en de burgemeester kon geen beroep meer doen op de rijkswacht, die enkele kilometers verderop de orde moest gaan handhaven bij Lokeren-Germinal Beerschot.

En de Brugse burgemeester schrok op toen hij vernam dat supporters van Anderlecht toch aan kaartjes waren geraakt, voor vakken vol Bruggefans. De Anderlechtsupporters mochten van Moenaert niet eens binnen in het Jan Breydelstadion, nadat ze er in januari vernielingen hadden aangericht. De burgemeester wil dat Anderlecht die schade eerst vergoedt, Anderlecht wil het proces tegen enkele van de betrokken vandalen afwachten.

Met die eerste beslissing wrong Moenaert zich in een onmogelijke positie. De cruciale vraag is of de eigenaar van een voetbalstadion het recht heeft bepaalde supporters te weigeren. Ja, zegt de nieuwe voetbalwet, maar die heeft het over supporters die na een administratieve procedure stadionverbod hebben gekregen. Die zwarte lijst, up-to-date gehouden door de voetbalbond, bevat op dit moment voor het hele land hooguit honderd namen. Maar mag je mensen weigeren die geen stadionverbod hebben? Enkele Anderlechtaanhangers spanden een kort geding aan, maar de rechter wees de hoogdringendheid ervan af, zodat een uitspraak ten gronde nog niet is gevallen.

De trend om bezoekende supporters te weren maakt opgang in Europa, maar dan op vrijwillige basis en meestal op verzoek van de bezoekende clubs zelf. Zoals vorige week Borussia Dortmund voor de Champions Leaguewedstrijd bij Feyenoord. In Engeland werd Liverpool-Manchester United onlangs op zaterdagochtend om halftwaalf gespeeld! En Manchester United-Newcastle op een doordeweekse maandagmiddag om halfdrie. Dat alles om supporters van de bezoekers de trip te bemoeilijken, en om de fans zo weinig mogelijk tijd te geven om zich een delirium te drinken.

NIEUWE DATUM OF FORFAIT

Bij het veranderen van dag of uur van een wedstrijd kunnen clubs in onderling akkoord een voorstel doen aan de kalendercommissie. Lukt dat niet, dan oordeelt het sportcomité. Dat moest voor Beveren-Westerlo, omdat Westerlo een klacht indiende tegen het verdagen van de match. In het zog daarvan kwam ook Club Brugge-Anderlecht op de agenda. Het sportcomité heeft twee mogelijkheden: ofwel geeft het de thuisploeg een forfaitnederlaag omdat ze niet in staat was de wedstrijd te organiseren, ofwel geeft ze de kalendercommissie de opdracht om zelf een datum te zoeken en aan de clubs op te leggen.

Bij het ter perse gaan kibbelden Club Brugge en Anderlecht nog over een nieuwe datum. Mogelijk wordt dat woensdagavond 1 december. De Brugse burgemeester heeft alvast het geweer van schouder veranderd en heeft zijn weigering om Anderlechtsupporters binnen te laten ingetrokken. Hij kon moeilijk anders. Mocht hij ze gehandhaafd hebben, afgezien van de vraag of hij dat wettelijk mag, had Anderlecht zich wellicht verzet tegen om het even welke nieuwe datum, en was de kans groot dat Club Brugge 0-5 forfait kreeg. Stel dat Club dan op het einde van het seizoen net die punten tekort zou komen om kampioen te worden, dan hoefde Moenaert zich volgend jaar niet eens kandidaat te stellen bij de verkiezingen.

Een compromis is dringend nodig: de Anderlechtfans mogen binnen, de schadevergoeding wordt in der minne geregeld, en er wordt gespeeld op 1 of op 15 december. Dan is het sportcomité van een delicaat probleem verlost. Op voorwaarde dat ook Beveren en Westerlo tot een akkoord komen. Anders moet het Beveren misschien een 0-5 forfaitnederlaag geven, terwijl Club Brugge voor hetzelfde “vergrijp” vrijuit zou gaan. Leg dat maar eens uit aan de buitenwereld.

Gisteren werden alle bij Club Brugge-Anderlecht betrokken partijen uitgenodigd bij minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne (PRL). Misschien kunnen ze het die mens nog eens duidelijk maken: de voetbalwet is er, en de uitvoeringsbesluiten zijn in het staatsblad gepubliceerd. Maanden te laat weliswaar, maar men mag in dit land niet te veel verlangen. Het enige wat men nu moet doen is de repressieve bepalingen ervan toepassen. Wedden dat het niet gebeurt? Overigens: de nieuwe eis van de Brugse burgemeester om per fancard of per identiteitskaart maar één kaartje te verkopen in de plaats van vier, is al een flagrante inbreuk op diezelfde voetbalwet.

Koen Meulenaere

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content