Als er door de brexit een harde grens ontstaat tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk, komen er opnieuw douanecontroles tussen Ierland en Noord-Ierland. Die beperking van het vrije verkeer van personen kan het vredesproces in Noord-Ierland bedreigen.

Door gebruik te maken van blockchain-technologie, waarbij een gedecentraliseerd netwerk allerlei verrichtingen registreert, zou er geen fysieke grens meer nodig zijn. Nu al doen landen als Zwitserland en Singapore veel van hun grenscontroles met elektronische middelen. Wie de grens oversteekt, moet via zijn smartphone aangeven wie hij is en welke goederen hij meebrengt. Dankzij blockchain kunnen die gegevens versleuteld en beveiligd worden, waardoor ze erg moeilijk te hacken of vervalsen zijn.

Wanneer een verdachte de grens oversteekt, kan die via nummerplaatcontrole of via zijn smartphone gevolgd en enkele kilometers verderop tegengehouden worden. Zo zouden grenscontroles mogelijk zijn, een eis van de brexiteers, zonder dat de Ieren veel tijd en geld verliezen aan de douane.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content