Literaire raadseltjes geven én oplossen, neologismen brouwen, pastiches maken en oneliners met een weerhaakje: Paul Claes doet het allemaal in zijn maandelijkse Glimpen-blog op het boekenkanaal. Een selectie.

1 febr. Het hele internet is één hysterische kreet om aandacht.

3 febr. Nu al legendarisch commentaar van Peter Verhelst bij de El Greco-expo: ‘Ik ben blij dat ik het gezien heb’ (Canvas).

4 febr. Theatermakers op zoek naar een klassieke komedie, lees het brandend actuele (pardon: urgente) stuk De Windhandelaars (1720) van Pieter Langendijk.

5 febr. Oplossing van het literaire raadsel van de maand. ‘Land gij breekt mij aan Mijn ogen zijn scherven’ van Hugo Claus is een mix van twee zinnen: ‘Land, gij breekt mij aan scherven’ en ‘Mijn ogen zijn scherven’.

6 febr. Eergisteren haalde ik uit de universiteitsbibliotheek een roman van de vergeten Jacques de Bourbon Busset en vandaag vind ik bij het antiquariaat ‘In ’t Profijtelijk Boeksken’ zes delen van zijn dagboeken. Hubert Lampo noemde zoiets synchroniciteit.

7 febr. Net zoals minister van Cultuur Joke Schauvliege zie ik het liefst amateurtoneel. Vandaag is dat Shakespeare verkort door de Leuvense Reynaertghesellen.

8 febr. L’identité de la France? Tout le monde est métèque.

9 febr. Humo biedt het remixed debuut-album van Raymond van het Groenewoud aan. Dat blad biedt al vele jaren een remixed versie van zichzelve aan.

10 febr. De Middagen van de Poëzie zijn ter ziele. Gebrek aan subsidies. Vlaanderen laat Brussel stukje bij beetje los.

11 febr. Avond in Passa Porta. Benoît Peeters en Jean-Philippe Toussaint spreken over Alain Robbe-Grillet. Hoe komt het toch dat Franse auteurs tweemaal welbespraakter zijn dan Vlaamse?

12 febr. Literair raadsel van de maand. Waarom draagt het verhaal ‘ La vengeance d’une femme’ uit Les Diaboliques van Barbey d’Aurevilly over een berouwvolle zondares het Latijnse motto ‘Fortiter’ (sterk)?

14 febr. Mijn vrouw ontdekt dat Daniël Robberechts in de literatuurencyclopedie vlak na Alain Robbe-Grillet komt. Maar Rilke komt voor Rimbaud.

15 febr. Op mijn dagelijkse wandeling ontmoet ik twee blikjes Coca-Cola Lightrechtop naast elkaar in de sneeuw.

16 febr. Hubert van Herreweghen 90: een pastiche als hommage.

LUISTEREN II

Als ik ietskes zat ben

en ik zit in een café,

hoor ik soms, in Brussel,

in mijn Lambiek, de zee.

17 febr. Acteur Frank Aendenboom in Humo: ‘Nu ja, theater: eigenlijk bestaat die kunstvorm bij ons niet meer.’

18 febr. Gangster ‘Bob’ Beijer is een postmodernistisch denker: ‘De waarheid is nooit iets anders dan een laatste leugen die nog niet werd ontmaskerd.’

19 febr. Voordracht door Prof. dr. em. Eric Pillen: ‘Humor en ernst in de geneeskunde.’

20 febr. De vader van de hoofdredacteur belt me om te vragen wat het adjectief van ‘serendipiteit’ is. Aangezien het Engelse adjectief ‘serendipitous’ is, moet het Nederlandse wel ‘serendipiteus’ zijn, naar analogie van ‘calamitous’ en ‘calamiteus’.

22 febr. Het poëziehoekje in de Standaard Boekhandel is nu vervangen door een afdeling Chicklit (grieteratuur).

23 febr. President Van Rompuy spreekt al aardig Bengels (Belgisch Engels).

24 febr. Hadewijch is onze middeleeuwse Soeur Sourire. Haar eerste cd’s zitten bij de door Frank Willaert opnieuw uitgegeven Liederen (Historische Uitgeverij).

25 febr. Het gemeentebestuur van Sint-Niklaas is op zoek naar een kind als stadsdichter. Ik stel me kandidaat als ghost-writer.

26 febr. De suffe recensente van de Standaard der Letteren ontdekt drie ‘Vlaamse curiosa’ in Meer dan een minnaar, de nieuwe roman van Oscar van den Boogaard: ‘onbezwaard’, ‘buurtgenoten’ en ‘zielsbegeerte’ – alle drie zuiver Nederlands.

27 febr. Zal ik toch die roman schrijven over Karl Marx die Arthur Rimbaud in 1873 tegen het lijf loopt bij de leeszaal van de British Library?

28 febr. Waarom zetten zowel Knack als Humo hun beste kopij achterin?

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content