Heeft u ook nog een flinke stapel oude langspeelplaten die in een vergeten hoek stof verzamelen? Gooi ze vooral niet weg.

Digitale geluidsdragers hebben tegenwoordig de muziekcollecties van de meeste liefhebbers overgenomen. Een oude platencollectie weggooien, is echter het laatste wat je moet doen. Vinylplaten kunnen namelijk makkelijk gedigitaliseerd worden. En in één moeite kun je de krassen en ruis op de plaat verwijderen.

Wat is er nodig? Eerst en vooral een platenspeler om de platen te draaien. Hoe beter de kwaliteit van het toestel, hoe beter ook de kwaliteit van de digitale kopie. Daarnaast moet de gebruikte computer een goede analoge geluidskaart (minimum 16 bit) hebben. Ook daarbij is de kwaliteit bepalend voor het latere resultaat. Wie een perfecte digitalisering van zijn platencollectie wil, koopt best een professionele geluidskaart, omdat die een betere signaalruisverhouding heeft. De platenspeler op de geluidskaart aansluiten, gebeurt via een fonovoorversterker die het geluid versterkt en gelijkschakelt. Als de hifiversterker die niet heeft, moet je een aparte voorversterker kopen. De platenspeler wordt vervolgens via de Line-In-ingang (of Aux-in) van de geluidskaart aangesloten, eventueel met behulp van een conversiekabeltje. Om de geluidsopnames uiteindelijk op cd te zetten, zijn er uiteraard ook een cd-brander en blanco cd-r’s nodig.

Naast die hardware komt er ook opnamesoftware bij kijken. De kans is groot dat je die al hebt, want dat soort software wordt met Windows en Mac OS standaard meegeleverd. Hetzelfde geldt voor software om cd’s te branden (als de computer van een cd-writer voorzien is).

De opnamesoftware die deel uitmaakt van het besturingssysteem heeft meestal nogal beperkte mogelijkheden. Daarom kun je ook voor andere programma’s kiezen: populaire shareware is CoolEdit en GoldWave. De nieuwste versie van GoldWave kan gedownload worden op www.goldwave.com. Die is niet alleen bruikbaar om opnames te maken, maar ook om krassen en ruis te verwijderen. Uiteraard is het mogelijk om allerlei geluidbewerkingssoftware op de digitale kopie los te laten en effecten toe te voegen: je kunt zelfs een karaokeversie van je favoriete liedjes maken.

Tevreden over de opname? Dan bewaar je die best als WAV-file. Bij elke cd-writer zit een programma om van dergelijke files een audio-cd te maken.

Wie geen kaas heeft gegeten van computers, hoeft niet te wanhopen. In principe is er helemaal geen pc nodig om oude platen te digitaliseren. Je kunt ook een minidisc of een losstaande cd-recorder gebruiken. Die worden eenvoudigweg op een hifiversterker aangesloten. Het nadeel is dat losstaande cd-recorders nogal veel kosten en minidiscs minder ingeburgerd zijn.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content