De studentenstemmen van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) zijn Ditke Van Goethem, hoofdredacteur van ‘De Krant’, Davor Meersman, coördinator van ‘De Moeial’ en Frederik Van Acker, voorzitter van ‘Studentenradio VUB’.

DITKE: Ik koos deze universiteit voor het ‘Vrije’ in VUB, samen met de pluralistische instelling. Ook voor de groene campus, die bijna alle faculteiten en universiteitsgebouwen herbergt. En voor de kleinschaligheid.

FREDERIK: Naast het ‘Vrije’, was ik aangetrokken door de zelfstudiecentra en door de goede relatie tussen proffen en studenten. Verder is Brussel een culturele stad, niet louter een studentenstad zoals Leuven.

DAVOR: Voor mij is vooral het vriendschappelijke en open contact met de proffen belangrijk. Je kunt altijd bij hen binnenvallen. Daarnaast apprecieer ik de grote buitenlandse gemeenschap, net zoals de tweetalige stad. En het culturele: het Kultuurkaffee, een café waar elke week een concert, een vrij podium en soms een fuif is. De dienst cultuur organiseert ook allerlei evenementen, van exposities of films tot creatieve ateliers.

DITKE: De student heeft ook een eigen stem, via de twee studentenkranten De Krant en De Moeial die elkaar wonderwel aanvullen, en de studentenradio.

FREDERIK: Die werd in 2001 opgestart en had meteen 35 vaste medewerkers, zodat we net elke avond live konden vullen. We zijn te beluisteren via internet en kabel.

Welke studentenverenigingen zijn er?

DITKE: Er zijn facultaire, regionale, politiek getinte en andere studentenverenigingen. Onder die laatste categorie valt bijvoorbeeld de Zangfaculteit of de SWAMP, de Society for Weird and Mad People, een spelletjeskring.

DAVOR: De gemiddelde faculteitskring heeft een bestuur van een vijftiental mensen. Afhankelijk van de werking van hun cursusdienst heeft een kring veel of weinig leden. De populairste verenigingen zijn meestal heel actief of hebben goede fuiven, leuke dopen, noem maar op. Een kring is maar zo goed als zijn bestuur.

DITKE: Kringen organiseren culturele uitstappen, debatten, fuiven, galabals, sportevenementen, cantussen, tentoonstellingen, concerten. Via de cursusdienst krijgen de leden goedkopere cursussen, uitgetypte en door de prof nagekeken lesnotities.

DAVOR: En niet te vergeten: de jaarlijkse xxx-cantus, waarbij iedereen naakt gaat, en Saint-V, ter ere van VUB-stichter Théodore Verhaegen waarbij de studenten door Brussel trekken.

FREDERIK: Elke VUB-student is automatisch lid van het Brussels Studenten Genootschap (BSG), de overkoepelende studentenvereniging. Het is een permanente vertegenwoordiging van de studenten in alle organen van de VUB. Elke student heeft hier sowieso veel inspraak.

DITKE: De Oudstudentenbond heeft een eigen plaatsingsdienst, organiseert jobhappenings, uitstapjes en publiceert het alumniboek. Daarnaast kan je er ook vrij goedkope leningen aanvragen.

Zijn er studentendopen?

DAVOR: Alle kringen organiseren een studentendoop. Bij de faculteitskringen moeten de schachten naakt -vrouwen met slip – een toneeltje opvoeren terwijl ze bekogeld worden met klasjch – een mengsel van bietenpulp en methyleenblauw.

DITKE: Het is misschien moeilijk te vatten, maar je wordt uiteindelijk wel gerespecteerd. Je wordt niet individueel op een podium uitgelachen bijvoorbeeld, en er is zoveel sfeer. Het is wel koud en vies en de beloofde warme douche achteraf…

DAVOR: Die komt er dus niet! Maar de dopen van de andere kringen blijven niet altijd even netjes. Daar is soms wél machtsvertoon bij.

Is er opvang voor eerstejaars?

DITKE: De eerste week houdt de VUB een inwerkweek met rondleidingen, toespraken van oudejaars en allerhande info. De kringen nemen info op in hun krantje en organiseren soms een peter- en meterschap.

FREDERIK: De studenten die zich voor de eerste keer inschrijven, krijgen al hun cursussen gratis. Verder kan elke student zijn boeken met korting kopen in de VUBtiek. Eerstejaars kunnen ook in de zelfstudiecentra terecht, waar onder meer samenvattingen van cursussen en examenvoorbeelden voorhanden zijn.

Brussel is een dure stad.

DITKE: De kamers van de VUB kosten ongeveer 210 euro, voor een gesubsidieerde VUB-kamer betaal je tussen de 70 en 200 euro. In de privé is een kamer duurder: tussen de 210 en 300 euro.

DAVOR: Alle koten van de VUB hebben een internetaansluiting, maar er zijn ook veel computerlokalen.

FREDERIK: In het studentenrestaurant betaal je voor een volledige maaltijd 3,10 euro. Als je ouders minder gegoed zijn, krijg je een maaltijdkaart van de VUB en dan betaal je ongeveer 2 euro. Je kunt er ook vegetarisch eten, er is een saladbar, een pastabar, een snack, een broodjesafdeling en een cafetaria.

Doen studenten ook aan sport?

DITKE: Het sportaanbod is heel uitgebreid, van aikido tot zwemmen. Op de campus Etterbeek is er een sportcomplex en op de campus Jette ligt de Sportopolis. Een sportkaart kost ongeveer 10 euro. Daarmee krijg je prijsvermindering of kun je gratis sporten.

FREDERIK: Er zijn ook facultaire en universitaire sportploegen en verder organiseren de kringen geregeld wedstrijden tegen elkaar.

En de sociale dienst?

DITKE: De VUB biedt veel sociale ondersteuning: studieadvies, de dienst huisvesting, de organisaties Sjerp en Dilemma, waar studenten met psychologische problemen of twijfels terechtkunnen, een jobdienst, je kunt er beurzen krijgen, en er is een crèche voor studenten met kinderen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content