De vogelgriep is in Europa aangekomen. De angst voor een pandemie neemt toe.

Op 7 oktober werd in het Roemeense dorpje Ceamurlia bij enkele ganzen en kippen het vogelgriepvirus vastgesteld. De overheid nam geen risico, zeker niet nadat tests hadden uitgewezen dat het ging om het gevaarlijke H5N1-virus, dat ook op mensen kan overgaan.

Rond Ceamurlia is nu een schutskring van tien kilometer ingesteld. Alle pluimvee wordt afgemaakt en verbrand, alle mensen worden ingeënt en alles wordt ontsmet. Ceamurlia ligt aan de Donau en is een van de vele rustplaatsen voor trekvogels op weg naar het zuiden. Wellicht hebben die de ziekte overgebracht.

Experts werken nu scenario’s uit om verspreiding van de vogelgriep te voorkomen. Trekvogels zullen beter gevolgd worden, pluimvee moet opgehokt en mensen moeten ingeënt worden tegen de gewone griep. Niet dat het vaccin beschermt tegen de vogelgriep, maar het maakt het onwaarschijnlijk dat het vogelgriepvirus kan muteren in een menselijke variant die, zo vrezen ze nu zelfs bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), een wereldwijde pandemie op gang zou brengen. De cijfers van de verschillende organisaties liggen ver uit elkaar: tussen de 7 miljoen (WHO) en de 50 miljoen (Japan) doden als het vogelgriepvirus muteert.

Economen berekenen ondertussen wat een pandemie zou kosten. Ze baseren zich op de kostprijs van een gewone griepepidemie voor de economie en op die van het sars-virus dat in 2002 in Azië toesloeg en het Azia-tische bnp vijf procent achteruitzette. Het H5N1-virus is veel dodelijker dan sars. Van de 8400 sars-pa- tiënten overleden er 812, van de 117 H5N1-zieken stierven er 60.

Sars werd door gezondheidsexperts afgedaan als ‘door de media opgeklopte massahysterie’. Bij vogelgriep zal de angst veel groter zijn. Het toerisme gaat wellicht eerst onderuit. Dat was al zo bij sars, maar griep is veel besmettelijker. Bovendien vertonen dragers geen symptomen, wat bij sars wel het geval was. Met zieke werknemers kan de economie niet draaien. Door de onderlinge afhankelijkheid zullen ook niet getroffen landen hun economie zien achteruitgaan. De economische schade zal vele miljarden euro’s bedragen.

De farmaceutische nijverheid zal anderzijds een boom kennen: de verkoop van vitamines en vaccins zal fors stijgen. Maar het is niet uitgesloten dat de regeringen de griepvaccins gewoon opeisen. De Indiase farmagroep Cipro begon vorige week al aan een goedkope versie van het griepvaccin Tamiflu, ondanks het verbod van eigenaar Roche.

De globale economie betekent niet alleen dat alle landen lijden, het wil ook zeggen dat ze zo nodig snel en adequaat kunnen samenwerken.

© Newsweek

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content