Knack-dichter Paul Claes is ook een literaire twitteraar. Elke maand trakteert hij ons op zijn ‘glimpen’. Een selectie.

4 maart: De wijn op de Foire du Livre de Bruxelles is beter dan die op de Antwerpse Boekenbeurs.

5 maart: Wat hebben wij vandaag geleerd in Millefeuilles, de boekenrubriek op La Deux? De term ‘caviarder’: censureren, met zwart doorstrepen, alsin de kranten onder tsaar Nicolaas I.

6 maart: Oplossing van het literaire raadsel van februari. Het motto ‘Fortiter’ bij het verhaal ‘La vengeance d’une femme’ van Barbey d’Aurevilly over een berouwvolle zondares is een verkorting van Luthers gezegde: ‘Pecca fortiter, sed fortius fide’ (Zondig sterk, maar geloof nog sterker).

7 maart: Grapje van Stephen Fry in het quizprogramma QI (BBC 2): ‘The Greek invented sex, but the Romans invented sex with women.’

8 maart: Ideale naam voor een rusthuis: Dommelhof (Tielt-Winge).

9 maart: Christine D’haen dichtte in een van haar Moerae: ‘Mijn doodsgetal/ driemaal drie’. Ze stierf op 03.09.09 en werd begraven op 09.09.09.

12 maart:Dagboek ’68-’69 van Daniël Robberechts (Het balanseer): ‘Door de mist kan men de postbode niet zien na- deren.’

14 maart: De prangendste vertaling van Hamlets ‘To be or not to be, that is the question’ staat in het gedicht ‘Gup’ van Edward van de Vendel: ‘Er nog zijn – daar draait het om.’

15 maart: Averechts chauvinisme: de jury’s van de Guido Gezelleprijs en van de Gouden Uil nomineren telkens vier Nederlanders en één Vlaming.

16 maart: Literair raadsel van maart: waar slaat die vreemde titel De ontdekking van de hemel eigenlijk op?

17 maart: Afscheid van de charmante politicus Hans van Mierlo. Hij zat bij mij aan de dis bij de Librisprijs 1994, maar had helaas alleen oog voor mijn vrouw.

18 maart: Ik meld me voor het Colloquium Christine D’haen in de Gentse Academie. De baliebediende vindt in haar lijst niemand met de naam De Spreker.

19 maart: Een bejaarde vrouw wil inde winkel van Blokker naar de wc. De gerante zegt dat die alleen bestemd is voor zwangere vrouwen.

21 maart: Zoek de vreemde eend in de lijst van dichtende presidenten: Léopold Senghor – Mao Zedong – Agostinho Neto – Radovan Karacic – Herman van Rompuy.

23 maart: De boeren van Brugge hebben het gezellige Gezellemuseum volgestort met bouwafval.

24 maart: Ik mopper niet nu de jury van de Librisprijs vier Vlamingen en maar één Nederlander nomineert.

25 maart: Het codewoord voor gesubsidieerd proza: ‘urgent’, voor gesubsidieerd toneel: ‘metafoor’, voor gesubsidieerde poëzie: ‘ontregeling’.

26 maart: Wie schrijft het allereerste poëtisch woordenboek? Een woordenboek dat alleen de figuurlijke betekenis van de woorden zou vermelden.

27 maart: René Veenman, De klassieke traditie in de Lage Landen (Vantilt): knap, maar minder knap dan The Classical Tradition van Gilbert Highet.

28 maart: Jean-Marie herkozen. Voorbeelden van epitheton ornans: de corrupte politicus en de domme kiezer.

29 maart: Hugo Camps is alweer over het hoofd gezien bij de Gezelleprijs voor ontregelde poëzie.

30 maart: Collegium Vocale bestaat 40 jaar. Net die 40 jaar waarin muziek op de radio vervangen werd door muzeik.

31 maart: Elmore Leonard: ‘If it sounds like writing, rewrite it.’

DE ‘GLIMPEN’ VAN PAUL CLAES VERSCHIJNEN MAANDELIJKS IN EXTENSO OP KNACK BOEKENBUREN IN DE RUBRIEK ‘OUTSIDER’. www.knack.be/boeken//BLOG Reageer op www.knack.be/opinie

door Paul Claes

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content