De hoeveelheid informatie neemt enorme proporties aan. Hoe moeten we dat betaalbaar beheren?

Niet alleen tekstdocumenten worden gedigitaliseerd. Ook geluid, foto’s en bewegende beelden krijgen steeds vaker een digitale vorm. Dat is een gevolg van de dalende prijs en de stijgende capaciteit van computergeheugen. Beeld en geluid vragen immers veel meer geheugen dan tekst. De evolutie van de capaciteit en de prijs van computergeheugen is – net als de evolutie van processoren – vrij nauwkeurig te voorspellen. In 1957 telde je voor 1 gigabyte computergeheugen (ongeveer 1000 megabyte) ongeveer 5 miljard frank (120 miljoen euro) neer. Veertig jaar later, in 1997, kostte een gigabyte geen 5000 frank (125 euro) meer. Vandaag, amper vier jaar later, is die prijs tot 1000 frank (25 euro) gezakt. Wacht je tot 2015, dan koop je voor diezelfde prijs een terabyte geheugen (ongeveer 1000 gigabyte). De prijs voor een gigabyte zal dan tot een frank (0,02 euro) dalen.

Meer geheugen betekent meer informatie die digitaal gaat: onderzoekers voorspellen dat de mensheid over vier jaar twaalf tot vijftien keer zoveel informatie zal moeten beheren als vandaag. Het aantal personeelsleden kan daarom niet met de te beheren informatie meegroeien. Er moet dus geautomatiseerd worden, zodat evenveel mensen veel meer informatie kunnen beheren.

Wereldwijd vertrouwen financiële instellingen, bedrijven en openbare besturen op EMC voor het beheer van hun informatie. EMC is de enige fabrikant die zich uitsluitend toelegt op (externe) opslagsystemen, bestaande uit hard- en software. Volgens het bedrijf kan een persoon dankzij hun systemen zes keer zoveel informatie beheren als in een traditionele omgeving. EMC ziet de komende vijf jaar een massa informatie naar internet verhuizen. Ook consumenten zullen het web gebruiken om er hun informatie op te slaan, zij het om een andere reden: het voordeel van het ‘huren’ van geheugenruimte is dat je onafhankelijk van de plaats altijd bij je informatie kan en dat de data op het net beschikbaar blijven als de computer vervangen wordt.

Raadpleegbaarheid en authenticiteit worden echter niet gewaarborgd. ‘Wij zorgen ervoor dat de enen en nullen onder alle omstandigheden bewaard blijven’, aldus Wilbert Hawinkel, product manager bij EMC. ‘Maar we zijn afhankelijk van wat de applicaties wegschrijven. Als het bestandsformaat verandert, zullen wij nog steeds enen en nullen teruggeven. Of ze nog een betekenis hebben, is iets anders.’

Kris De Decker

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content