Het artikel Tijd voor een echt beleid’ (Knack nr. 40) bevat foutieve informatie over de evolutie van het geneesmiddelenbudget en -prijzen.

Eén. Het geneesmiddelenbudget explodeert niet. In 2009 zullen de geneesmiddelenuitgaven stijgen met 3,4 % of 126,7 miljoen euro ten aanzien van 2008. Dat ligt binnen de toegelaten groei voor 2009 en betekent een batig saldo van 1,760 miljoen euro voor het geneesmiddelenbudget in 2009. Voor 2010 wordt een gematigde groei verwacht van 2,5 % voor geneesmiddelen. Dit cijfer ligt dus voor 2010 onder de verwachte reële stijging van 4,2 % van de totale zorguitgaven in de ziekteverzekering. Dat blijkt uit de allerlaatste technische ramingen die op 21/9 aan het verzekeringscomité van de ziekteverzekering (Riziv) werden voorgesteld.

Twee. Het budgettaire evenwicht is, naast de trendbreuk in de uitgavengroei sinds medio 2008, het resultaat van de structurele maatregelen genomen in 2008. Inderdaad, in 2009 werd 90 % van alle besparingen gezocht bij de geneesmiddelenindustrie – die slechts 12,8 % van de zorguitgaven in de federale ziekteverzekering uitmaakt.

Drie. In 2009 is het aandeel van de ‘goedkope voorschriften’ aanzienlijk gestegen tot 44,1 %. Eind 2006 was dat 38,7 %. Die stijging draagt bij tot de beheersing van het geneesmiddelenbudget. De originele postoctrooigeneesmiddelen die een prijsdaling ondergingen, dragen voor 40 % bij tot de ‘goedkope voorschriften’. De prijzen van de octrooigeneesmiddelen in België liggen in vergelijking met onze buurlanden trouwens tussen de 8 en 32 % lager.

Naschrift: Pharma.be hanteert ramingen voor 2009 en 2010. Niet alleen zijn die omstreden en bestaan er andere gegevens van het Riziv die helaas een veel grotere groei vooropstellen, het artikel handelt ook helemaal niet over de toekomst, maar, zoals correct geciteerd over ‘de laatste jaren’. Het meest recente MORSE-rapport van het Riziv becijferde voor 2008 een stijging van de uitgaven voor geneesmiddelen met liefst 13,2 %. 6,2 % van die spectaculaire meerkosten wordt verklaard door de dekking van kleine risico’s voor zelfstandigen sinds 2008. Maar met wat overblijft, een stijging van 7 %, sluit de groei opnieuw aan bij het alarmerende niveau van de eerste helft van dit decennium. Overigens, dat het totale volume aan ingenomen medicatie in België nauwelijks wijzigt terwijl de kosten de pan uit swingen, kan bezwaarlijk verklaard worden door een toenemend aandeel van ‘goedkope geneesmiddelen’.

Olivier Remels, woordvoerder pharma.be;De redactie

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content