Knack lanceert vandaag, samen met deBuren en de provincie Antwerpen, een boekensite (zie blz. 12). Voortaan krijgt u elke week een overzicht van wat u… de vorige week gemist heeft als u niet trouw een bezoek had gebracht aan Knack Boekenburen op www.Knack.be/boeken.

Breaking news

Volgende primeurs waren de afgelopen drie weken al in te kijken op de voorlopige kanaalboekensite van Knack:

31/07/09 Thomas Claus, zoon ván, vertelt in een openhartig telefoongesprek met KnackBoekenburen dat hij uiterlijk in het voorjaar van 2010 bij Meulenhoff/Manteau debuteert.

05/08/09 Carlo Van Baelen, directeur van het Vlaams Fonds voor de Letteren, berekent al telefonerend, met de rekenmachine in de andere hand, dat hij in deze beroerde budgettaire tijden 1,3 miljoen extra voor de letteren vraagt aan de nieuwe minister van Cultuur. Dirk van Bastelaere verwijt hem ondertussen een al te bureaucratische en weinig bezielende leiding van het fonds, dat het middenveld buitenspel heeft gezet met een veel te rigide, louter procedurele organisatie van het letterenbeleid. Et alors? Krijgt Van Bastelaere geen subsidie misschien?

06/08/09 Bezige Bij-baas Robbert Ammerlaan stuurt een kleine maar fijne mail naar Knack om te zeggen dat Thomas Claus’ verhaal over de afwijzing van zijn romandebuut bij De Bezige Bij op grond van erfeniskwesties met Veerle Claus-De Wit berust op fictie en dus totaal naast de kwestie is. Claus’ roman werd door De Bij immers op puur literaire gronden afgewezen. Wat had je gedacht?

11/08/09 Drs.P. blijkt al in avant-première in Mechelen voor zijn negentigste verjaardag te worden gevierd, nog voordat het boegbeeld van de plezierdichters in Amsterdam een passende hommage krijgt.

13/08/09 Jozef Deleu presenteert op 8 september bij het dan 100-jarige Lannoo (profi-ciat!) een grondig vernieuwd Groot Verzenboek, en verklapt in een interview met Knack alle 33 namen van deze nieuwe jonge honden: van Rodaan Al Galidi tot Peggy Verzett mét dubbele t. En ja, hij wil laSchauvliege graag advies geven indien ze hem om een gesprek vraagt. Dóén, Joke!

Sterke partners

Knack Boekenburen heeft sterke partners gevonden om het wereldwijde boekennieuws te coveren. Een uniek partnership met Vrij Nederland, bijvoorbeeld. En wat dacht u van The New York Review of Books, Lire, Die Zeit, Der Spiegel en Newsweek? Het belangrijkste nieuws wordt door ons vertaald, maar de fijnproevers kunnen ook de integrale artikels in de oorspronkelijke taal lezen.

Blogs en colums

Zet u alvast schrap voor de verrijzenis van de legendarische Bart de Man, die in het verleden heel literair Vlaanderen (en Nederland) tegen zich in het harnas joeg en vanaf morgen opnieuw het ’tetteren van de letteren’ genadeloos zal neersabelen in een wekelijkse column op Knack Boekenburen.

In ‘Dagboek van de minister’ vertelt Joke Schauvliege herself over haar culturele ontgroening.

Frank Hellemans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content