Geweldig onguur

© Compositie (figuur met masker) r. 1980 Collectie familie Mandelbaum, Fontenoille

Hoeren, nazi’s, kunstenaars en gangsters: het zijn de types die het universum van Stéphane Mandelbaum (1961-1986) bevolken. De Brusselaar met joodse roots was een uitmuntend tekenaar. Dankzij een spontane lijnvoering, aangevuld met flarden Hebreeuws en verkapte zinsneden, vaak in potlood en balpen, hebben zijn neo-expressionistische werken iets weg van tattoos of wereldkaarten.

In zijn provocerende oeuvre hekelde Mandelbaum de golf van neonazisme tijdens de jaren zeventig. Tegelijk etaleerde hij zijn passie voor mensen die de duistere kant van het bestaan opzochten – Arthur Rimbaud, Francis Bacon en Pier Paolo Pasolini, bijvoorbeeld. Hij identificeerde zich met hen en portretteerde ze, net als de figuren uit de onderwereld die hij al te goed kende. Na een kunstroof in ’86 werd hij door zijn mededaders vermoord.

Stéphane Mandelbaum: The Inner Demons of an 80’s Provocative Artist. Van 14/06 tot 22/09, Joods Museum van België, Brussel. Info: mjb-jmb.org

Geweldig onguur
© Compositie (Portret van Bacon) 1980 Privécollectie, Brussel
Geweldig onguur
© Compositie (Mishima, Bacon…) 1980 Galerie Zlotowski
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content