?Ma mère? is een in 1966 verschenen roman van de drie jaar eerder gestorven omstreden schrijver Georges Bataille. Dit boek is nu in het Nederlands vertaald. Ook ?Mijn moeder? is een staaltje van Batailles extreme proza, waarin deze keer een moeder-zoon-relatie centraal staat, het ultieme oedipale taboe (Arena, 498 fr.)

SILVANA LA SPINA.

?Een duivels zinsbedrog? van de Italiaanse schrijfster Silvana La Spina is een breed opgezette historische roman, vol weelderige fresco’s, die worden gevuld met de spanningen die door tegengestelden worden opgeroepen : leven en dood, metafysica en aardsheid, liefde en geweld, christelijke en Arabische cultuur (Wereldbibliotheek, 790 fr.)

STEPHEN KING.

In de fantastische roman ?De donkere toren? introduceerde Stephen King Roland-de-scherpschutter en diens queeste naar de toren uit de titel. Met dat boek begon King een cyclus, waarvan ?Het teken van drie? het tweede deel is en dat nu in een pocketeditie is uitgebracht (Poema, 310 fr.)

DUTROUX.

De opwinding rond de zaak- Dutroux inspireerde de VUB al in november 1996 tot een studiedag, waarvan de teksten onder de titel ?Kritische reflecties? zijn gebundeld. Ze belichten de zaak vanuit verschillende hoeken, met onder meer de ondertussen bekende waarschuwing van Catherine Marneffe tegen de enge kijk op de gevaren die kinderen bedreigen (VUBPress, 395 fr.)

RWANDA.

In de overvloedige literatuur over het Rwandese drama van 1994 kwamen rechtstreeks betrokkenen zelden aan het woord. ?La mort ne veut pas de moi? is zo’n uitzondering. Het is het aangrijpende en soms huiveringwekkende relaas van Yolande Mukagasana, een Tutsi-verpleegster, die zelf ternauwerdood aan de Hutu-doodseskaders ontkwam, maar wel haar hele gezin in de genocide verloor (Fixot, 720 fr.)

ED SCHILDERS.

Het dagelijks gebed voor drukkers en ander bibliomaan-religieuze curiosa hebben boekenvriend Ed Schilders altijd beziggehouden. In ?Het rijke roomse lezen? vertelt hij badinerend over boeken en teksten uit de katholieke cultuurgeschiedenis (Aspekt, 498 fr.)

VMT.

Het al 31 jaar oude Vlaams Marxistisch Tijdschrift blijft een degelijk forum voor diepgaande intellectuele reflectie. In het recentste nummer gaat de aandacht onder meer naar de PS, Europa, de betekenis van arbeid en de historiografie van het communisme. Erg kritische bijdragen behandelen recente publicaties over Centraal-Afrika en de Belgische politiek. En zoals Hubert Dethier in dit nummer schrijft : ?De kritiek moet ook kritisch zijn voor de kritiek? (Stalingradlaan 21, 1000 Brussel, 240 fr.)

ONS ERFDEEL.

Het tijdschrift Ons Erfdeel opent zijn jongste nummer met vier commentaren rond de zaak- Dutroux en de maatschappelijke implicaties ervan, geschreven door Marcel Storme, Etienne Vermeersch, Herman de Dijn en Mark Elchardus. Deze laatste ontwikkelt een heilzame scepsis tegenover de ?ondraaglijke witheid van het ongenoegen?. Verder bevat dit nummer onder meer literaire portretten van Stefan Hertman, Louis Ferron, Piet Meeuse en Albert Verwey, artikels over jeugdtheater, het Afrikaans en over de zakelijkheid waarmee de befaamde historicus E.H. Kossmann over Belgische geschiedenis schrijft (Murissonstraat 260, 8931 Rekkem, 450 fr.)

M.R.

Mark Elchardus : commentaren.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content