Geld verstoppen wordt nieuwe rage

Soms zit het geld verstopt in een envelop op een openbare plaats, soms in een gat in een lantaarnpaal of in een stuk speelgoed begraven op het strand.
Wim Kopinga
Wim Kopinga Freelance journalist

Raakt ook België net als Nederland in de ban van de nieuwste hype uit de VS: speuren naar hidden cash of verborgen geld? ‘Money for nothing, ergens in het Noorderplantsoen.’

Geld verstoppen en er een speurtocht naar organiseren: deze nieuwste rage begon een week geleden in San Francisco en zou ontsproten zijn aan het brein van een anonieme miljonair. Veel meer dan zijn Twitteraccount @HiddenCash is over de man niet bekend. Aan een lokale krant liet hij enkel weten dat hij de miljoenen die hij aan lucratieve vastgoeddeals heeft verdiend, voor zijn dood wellicht niet meer op krijgt. Dus geeft hij geld weg, via een online speurtocht.

Op zijn Twitteraccount, met inmiddels meer dan 400.000 volgers, laat hij met foto’s en aanwijzingen weten waar het geld te vinden is. Soms zit het in een envelop op een openbare plaats, soms in een gat in een lantaarnpaal of in een stuk speelgoed begraven op het strand. De gevonden bedragen lopen uiteen van 20, 50 tot zelfs 130 dollar. In totaal gaat het om zo’n 1000 dollar per dag. Wat de precieze beweegreden van de man is, is niet duidelijk. Op Twitter spreekt hij van een ‘anoniem sociaal experiment voor het goede’.

Inmiddels bestaan al soortgelijke accounts in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Nederland. Bij onze noorderburen is de jacht op verborgen geld al geopend in Breda, Roosendaal, Amsterdam, Nijmegen en Groningen. Al 8000 Groningers zijn in de ban van het Twitteraccount van een onbekende ‘weldoener’ die zijn volgers aanwijzingen geeft als ‘Money for nothing, ergens in het Noorderplantsoen’. De tip leidde naar een briefje van 50 euro in een cd-hoesje van de Dire Straits, de band die in de jaren 1980 een nummer met die titel uitbracht.

Volgens ene Miranda Stam, die deze week geld verstopt in Breda en Roosendaal, is geld alvast niet het belangrijkste bij dit nieuwe initiatief. ‘Het gaat puur om de lol, om mensen met zijn allen de straat op te krijgen’, liet ze aan het Nederlandse Trouw weten. Dat blijkt ook het geval in de VS. ‘De deelnemers willen de aanwijzingen volgen tot het einde en iets vinden wat niemand anders heeft kunnen vinden’, luidt het bij een lokaal tv-station. Van de bedragen wordt ook niemand echt rijk.

Geocaching

In dat opzicht lijkt de actie van HiddenCash erg op geocaching, een hobby die wereldwijd al langer succes kent. Bij geocaching verstopt iemand een waterdichte doos, met daarin een logboek en een aantal voorwerpen. Via een website geeft hij de coördinaten van de schuilplaats door, waardoor anderen deze met een gps kunnen vinden. In België werden vorig jaar bijna 4000 ‘schatkisten’ verstopt. De vinders schrijven hun zoektocht neer in het logboek en mogen één voorwerp uit de doos meenemen, op voorwaarde dat ze er een ander voorwerp in stoppen. Zo verandert de inhoud van de schatkist voortdurend en gaat het spel door. Ook hier gaat het om de fun, niet om de opbrengst. HiddenCash had alvast een boodschap voor zijn copycats: ‘Als je ons idee wilt kopiëren, geweldig, zolang je het verantwoord en om de juiste redenen doet.’

Wim Kopinga

‘De deelnemers willen iets vinden wat niemand anders heeft kunnen vinden.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content