VIC VAN SCHIL MEESTERKNECHT

Oud-wielrenner Vic Van Schil (69) is overleden. Op zijn erelijst prijken slechts enkele ritoverwinningen, onder meer in de Ronde van Spanje en de Ronde van België. De grote verdienste van de voormalige diamantslijper lag echter in zijn onversaagde inzet voor Eddy Merckx, aan wiens zijde hij reed van 1968 tot 1976. Van Schil was de oudste van het vaste kliekje helpers dat Merckx al die jaren bijstond. Ook vele jaren na hun pensioen bleef die vriendenclub samen de conditie onderhouden. Dit jaar verscheen Van Schil nog in het openbaar naast Merckx toen de veertigste verjaardag van zijn eerste Tourzege gevierd werd. De laatste maanden kampte hij met een depressie. Van Schil stapte zelf uit het leven.

WIM DE DEYNE BRUUSK EINDE

In plaats van zich de komende maanden voor te bereiden op de Olympische Winterspelen moet schorttracker Wim De Deyne straks opnieuw leren wandelen. De snelste Belg op de korte ijsbaan kwam tijdens een wedstrijd in Zuid-Korea ten val en brak zijn enkel. Intussen is hij terug in zijn geboorteplaats Sijsele, waar hij de klap probeert te verwerken. De Deyne is 31 en zal wellicht niet meer terugkeren in het shorttrack, waarin explosiviteit en lef zo belangrijk zijn. De regerende Europese kampioen op de 1000 meter was nochtans van plan om het wereldrecord op de 500 meter aan te vallen en hoopte op de Spelen van Vancouver volgend jaar opnieuw minstens bij de eerste acht te schaatsen. Ondanks het pijnlijke einde kan hij terugblikken op een geslaagde carrière.

MARIANNE LATESTE TWEE WEKEN ONTVOERD

Twee weken geleden werd de Belgische architecte Marianne Lateste in de Keniaanse hoofdstad Nairobi klemgereden en onder dreiging van machinegeweren meegenomen in een auto. De Brugse woont al vijftien jaar in Kenia. Haar overvallers sloten haar op in een klein hok onder een trap. Dagenlang moest ze de honger stillen met een banaan die haar werd toegeworpen. Terwijl zij in Kenia meer dan eens een geweer tegen haar slaap kreeg, onderhandelden haar broer en de Belgische federale politie vanuit Brussel in alle anonimiteit met haar ontvoerders. De familie van Lateste betaalde uiteindelijk veel minder losgeld dan de ontvoerders vroegen, maar toch moet de pas vrijgelaten architecte de komende weken op zoek naar manieren om het geld terug te betalen.

JACK VAN POLL YOU AND THE KNIGHT AND THE MUSIC

‘Veel klassieke fossielen blijven onze muziek een jazzke noemen. Zolang die lui onze conservatoria besturen, komen we er nooit.’ Nee, de titel van VN-onderhandelaar in Afghanistan zal de Nederbelg Jack van Poll nooit krijgen. Maar wél iets anders: de Nederlandse koningin Beatrix sloeg de jazzpianist tot ridder in de orde van Oranje Nassau vanwege zijn verdienste voor de Nederlandse jazz. Van Poll begeleidde in de jaren vijftig onder meer Amerikaanse grootheden als Don Byas en Ben Webster, en toerde later onder meer met zangeres Dee Dee Bridgewater. De laatste jaren zet hij zich ook in ons land actief in om jonge jazzmuzikanten een kans te geven. Onder hen Tutu Puoane, Jef Neve en Ewout Pierreux, met wie hij op 31 oktober zijn 75e verjaardag viert in De Roma in Borgerhout. De opbrengst gaat naar een goed doel in Afrika.

Bekennen kost geen geld

De Amerikaanse presentator David Letterman (62) bespaarde 1,3 miljoen euro door live op televisie seksuele affaires met medewerksters te bekennen.

Presenteert sinds 1993 The Late Show op CBS. Daarvoor was hij gastheer van een talkshow op de concurrerende zender NBC.

Trouwde in maart van dit jaar met Regina Lasko, met wie hij een zesjarige zoon heeft.

Bekende afgelopen week in zijn talkshow dat hij seksuele relaties heeft gehad met enkele van zijn vrouwelijke personeelsleden.

Werd naar eigen zeggen afgeperst met bewijsmateriaal in verband met de affaires. De afperser eiste 1,3 miljoen euro.

Overhandigde de man een nepcheque, waarna de afperser werd opgepakt door de politie.

Bekende vervolgens zijn misstap op televisie. Hij voegde eraan toe dat het een ‘zeer bizarre ervaring’ was en dat hij er ‘verder niets over kwijt wou’.

‘Ik had het gevoel dat ik mijn medewerkers, mijn familie, mezelf en mijn baan moest beschermen’, aldus Letterman.

De afperser zou Robert Halderman zijn, een producent bij CBS. Hij riskeert nu een gevangenisstraf van vijf tot vijftien jaar.

Hannes Cattebeke – Bart Cornand

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content