BART DE WEVER EEN GELUKKIG GEZIN

Stralend van geluk poseert Bart De Wever met zijn vrouw Veerle Hegge en de kinderen Hendrik, Katrien, Simon en Liesbeth op de trappen van de Sint-Willibrorduskerk in Berchem na de kerkelijke consecratie van hun huwelijk. De Wever, een Vlaams-nationalist, had 11 juli als symbolische huwelijksdatum uitgekozen omdat hij hem dan kon onthouden. ‘En als het op een zaterdag moest zijn, moest het dit jaar. De volgende gelegenheid is pas in 2015, en dan zijn mijn kinderen al oud genoeg om als getuige te fungeren’, aldus een blije bruidegom.

Het paar werd aan de kerk opgewacht door een cohorte Romeinse legionairs en een verwarde doedelzakspeler uit de Schotse Highlands. Een delegatie Oeigoeren onder leiding van VU-eresenator Willy Kuijpers had naar verluidt aan de verkeerde kerk postgevat.

Directie en redactie van Knack wensen het jonge paar alle goeds.

ROBERT S. MCNAMARA VERLOREN IN VIETNAM

De Amerikaanse oud-minister van Defensie Robert S. McNamara is op 93-jarige leeftijd overleden.

McNamara werd in 1961 door president John F. Kennedy gevraagd om minister van Defensie te worden. Tot dan had hij een bijzonder succesvol parcours gelopen bij autobouwer Ford. In 1960 was hij daar de eerste voorzitter geworden die niet uit de familie kwam. McNamara belandde in zijn nieuwe functie meteen in de rakettencrisis en was een paar jaar later een van de architecten van de desastreuze Vietnamoorlog. In 1967 moest hij opstappen. Meer dan dertig jaar later zou hij in zijn memoires verklaren dat hij er al een tijd voor zijn ontslag van overtuigd was dat de oorlog onmogelijk kon worden gewonnen. Na zijn vertrek uit het Pentagon werd McNamara voorzitter van de Wereldbank. Hij zou die functie uitoefenen tot in 1981.

EDMÉE DE GROEVE IN VERDENKING

Er komt geen einde aan de lange stroom PS-bestuurders die in verdenking worden gesteld. Deze keer is Edmée De Groeve aan de beurt, een goede vriendin van voorzitter Elio Di Rupo, die dankzij allerlei bestuursmandaten een machtige factor is binnen de partij. De Groeve was namens de PS voorzitter van de NMBS Holding, van de Nationale Loterij en van de luchthaven van Charleroi. Daar was ze sinds begin dit jaar zelfs tegelijk gedelegeerd bestuurder, nadat ze Marcel Buelens buiten de deur had gezet. In het moddergevecht dat daarna ontstond, bleek dat De Groeve op kosten van de luchthaven een snoepreis had georganiseerd. Vorige week werd ze gearresteerd. Ze wordt verdacht van schriftvervalsing, gebruik van valse stukken, verduistering en oplichting. De Groeve ontkent. Ze heeft wel al haar mandaten opgezegd.

DIRK VAN DUPPEN WINT PRIJS VOOR DE DEMOCRATIE

Naar jaarlijkse gewoonte hebben Democratie 2000 en vzw Trefpunt net voor de Gentse Feesten de winnaar bekendgemaakt van de Prijs voor de Democratie. De laureaat is Dirk Van Duppen, voorzitter van Geneeskunde voor het Volk en PVDA-politicus. Van Duppen is in België de pleitbezorger van het Kiwimodel in de ziekteverzekering.

De eerste Recht voor de Jaap-prijs, een bekroning genoemd naar de recent overleden filosoof Jaap Kruithof, ging naar Frans Wuytack. De voormalige priester-arbeider, die zich overal ter wereld heeft verzet tegen dictatoriale regimes en opkwam voor de zwaksten, wordt door de jury geroemd om zijn internationale strijd voor een rechtvaardige en sociale samenleving.

2009 Dirk Van Duppen

2008 Red de Solidariteit

2007 Tom Barman

2006 Marcel De Meyer, Chris Bens en Carla Ronkes

2005 Georges Debunne, Kif Kif en Blokwatch

2004 Liga voor Mensen- rechten en het Centrum voor Gelijkheid van Kansen

2003 Lappersfortbosbezetters

2002 Advocaten Zonder Grenzen

2001 Walter Zinzen

2000 onderzoeksrechter Baltasar Garzón

1999 Max Frank

1998 vakbondsdelegatie Volkswagen Vorst

1997 Didier van der Slycken

1996 Karel Van Noppen

1995 Régine Beer

1994 Mustapha Naït Birrou

1993 Paula D’Hondt

1992 Maurice De Wilde

Koen Meulenaere en Hannes Cattebeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content