SKIONGELUK NATASHA RICHARDSON

Een uur lang leek het nog alsof de Britse actrice Natasha Richardson (45) er met de schrik af was gekomen na een skiongeluk op een eenvoudige piste in het Canadese Mont Tremblant. Na de val op haar hoofd gleed ze echter plots in coma. Twee dagen later overleed ze vorige woensdag in New York. Richardson is de kleindochter van acteur-regisseur Sir Micheal Redgrave, en de dochter van actrice Vanessa Redgrave en regisseur Tony Richardson. Ze was getrouwd met acteur Liam Neeson. Als volbloed theater- en musicalactrice met een Tony Award op de kast dook ze af en toe ook op in Hollywoodfilms, zoals Maid in Manhattan (2002).

LINKSE PRESIDENT MAURICIO FUNES

Sinds het einde van de burgeroorlog in 1992 was de macht in El Salvador onafgebroken in handen van de rechtse regeringspartij Arena, maar bij de laatste presidentsverkiezingen werd ze nipt verslagen door de linkse FMLN. Die koos voor het eerst voor een kandidaat met een gematigd imago en zonder verleden als guerrillero, en met succes. De bekende journalist Mauricio Funes (49) stapte pas eind 2007 over naar de politiek, maar wist ook centrumlinkse kiezers te bekoren. Funes verdiende zijn strepen bij de Spaanstalige versie van nieuwszender CNN en verwierf nationale bekendheid met zijn eigen talkshow.

GESCHORST GUIDO VAN WYMERSCH

‘Ik hoop op een dag door de grote poort terug te keren.’ Het was een ontgoochelde Guido Van Wymersch, korpschef van de politiezone Brussel-Elsene, die woensdag de pers te woord stond nadat de burgemeesters van Brussel en Elsene hem net geschorst hadden. Dat gebeurde omdat Van Wymersch door de Brusselse onderzoeksrechter in verdenking is gesteld wegens schriftvervalsing. Als topman bij de Algemene Inspectie zou hij gefraudeerd hebben bij de benoeming van Christa Debeck, een kabinetsmedewerkster van ex-minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open VLD). Samen met zijn overste Luc Closset, ook in verdenking gesteld, zou hij voor haar een nieuwe functie gecreëerd hebben en een negatief advies van de selectiecommissie omgekeerd hebben.

PLEEGT COUP ANDRY RAJOELINA

In een overvol stadion in Antananarivo werd oppositieleider Andry Rajoelina (34) zaterdag beëdigd als nieuwe president van Madagaskar. Vorige week bereikte de vete tussen Rajoelina en de verkozen president Marc Ravalomanana een hoogtepunt. Die laatste had de populaire oppositieleider recent het burgemeesterschap van de hoofdstad afgenomen en zijn tv- en radiozender opgedoekt. Rajoelina reageerde met gewelddadige demonstraties, die uitmondden in een door het leger gesteunde staatsgreep. Dat dwong Ravalomanana om terug te treden. De Afrikaanse Unie veroordeelt de coup en schorste Madagaskar als lid. Rajoelina belooft binnen de twee jaar verkiezingen.

Robot op de catwalk

Deze wandelende en sprekende robot, met de niet erg menselijke naam HRP-4C, maakte afgelopen week zijn debuut als catwalkmodel op de Japanse Modeweek in Tokio.

Naam: HRP-4C

Werkt op batterijen, die motortjes aandrijven in het lichaam en hoofd.

Bootst de bewegingen en mimiek van echte modellen na.

Beweegt zich niet zo elegant als de menselijke collega’s. ‘Dat zal nog 20 tot 30 jaar onderzoek vergen’, zeggen makers.

Is een Japanse vrouw, met gelaatstrekken van de figuren uit de Japanse animefilms.

158 centimeter groot.

43 kilogram zwaar.

Ontwikkeling kostte 2 miljoen dollar.

Exemplaren van de robot, zonder het hoofd, de afwerking en de software, worden te koop aangeboden voor 200.000 dollar.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content