Hannes Cattebeke
Hannes Cattebeke Freelance journalist voor onder meer Knack

BLANK VERZET HELEN SUZMAN

Helen Suzman, een van de bekendste blanke voorvechtsters tegen de Zuid-Afrikaanse apartheid, is overleden. In de laatste jaren van haar leven werd ze door talloze internationale organisaties en regeringen geëerd voor haar onverzettelijkheid. Als Joodse van Litouwse afkomst was het voor haar allerminst evident om zich af te keren van het apartheidsbewind van de Nationale Partij. Professor Suzman stapte in 1948 in de politiek en kwam vier jaar later in het Zuid-Afrikaanse parlement voor de progressieve liberalen. Dertien jaar lang was ze de enige parlementariër die het apartheidsregime publiek veroordeelde. Onder meer haar bezoeken aan de verzetsstrijder en latere president Nelson Mandela leidden tot haar isolement binnen de blanke partijen. Suzman is op 91-jarige leeftijd overleden in Johannesburg.

IMMER DREIGEND HAROLD PINTER

De Britse schrijver en theatermaker Harold Pinter heeft op 78e jarige leeftijd zijn jarenlange strijd tegen kanker verloren. Pinter was de meester van het onuitgesprokene, de stiltes en de suggesties. Toch werden zijn theaterteksten alom gevreesd: door politici vanwege de impliciete maar snoeiharde kritiek, door thea-terrecensenten vanwege de moeilijkheid om zijn stukken bij een eerste kennismaking te doorgronden. Zijn meest besproken toneelstuk schreef hij in 1958. The Birthday Party zorgde voor hysterische kritieken van recensenten die er niets van begrepen hadden, en werd daarna meteen van het programma gehaald van het Londense theater Lyric Hammersmith. Pinter schrok er niet voor terug een politieke boodschap in zijn werk mee te geven. Maar ook daarbuiten schuwde hij de polemiek niet. Toen hij in 2005 de Nobelprijs voor de Literatuur kreeg, nam hij zijn prijs in ontvangst met een videoboodschap waarin hij het buitenlandbeleid van de VS en het Verenigd Koninkrijk over de hekel haalde.

DODELIJKE FRAUDE BERNARD MADOFF

De miljardenfraude van de Amerikaanse zakenman Bernard Leon Madoff heeft een dodelijk slachtoffer geëist. De 65-jarige Fransman René-Thierry Magon de la Villehuchet pleegde vorige week zelfmoord. Hij was een van de medeoprichters van Access International, een bedrijf dat beleggers op de Europese markt overhaalde om met Madoff in zee te gaan. Madoff werd op 11 december gearresteerd. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij zijn klanten via de vermogensafdeling van zijn onderneming Madoff Investments Securities voor zo’n 50 miljard dollar zou hebben opgelicht. Villehuchet probeerde na de aanhouding onder meer via juridische procedures het beheerde geld terug te krijgen, maar slaagde daar niet in. Bovendien dreigde hij zelf aangeklaagd te worden omdat hij de betrouwbaarheid van zijn investeringen bij Madoff niet voldoende zou hebben onderzocht.

Hannes Cattebeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content