Hannes Cattebeke
Hannes Cattebeke Freelance journalist voor onder meer Knack

GEBELGD, TONY MARY

Oud-VRT-baas Tony Mary droomt van een federaal, efficiënt en solidair België. Dat is al een tijdje bekend. Op de betoging pro België in november 2007 solliciteerde hij een eerste keer naar een leidinggevende rol binnen de beweging van belgicisten. Vorige week raakte bekend dat hij voorzitter wordt van de raad van bestuur van B-Plus, de beweging voor een vernieuwd federalisme en een betere verstandhouding tussen Vlamingen en Franstaligen. Mary moest in 2006 de VRT verlaten en duikt sindsdien op in nieuwe functies voor allerlei bedrijven. Als Nederlandstalige Brusselaar is hij ook actief in het socioculturele leven in de hoofdstad, onder meer in de exclusieve Vlaamse kring De Warande.

IN NAUWE SCHOENTJES, LUCIANO D’ONOFRIO

Een echte doorbraak in het onderzoek heeft het Luikse gerecht nog niet, maar het heeft wel bewarend beslag laten leggen op een hotel en drie woningen waarvan de inkomsten zouden vloeien naar Luciano D’Onofrio, de sterke man bij landskampioen Standard. Het parket is al jaren op zoek naar een barst in het pantser van de vermeende fraudeur. Spelersmakelaar D’Onofrio zou de voetbalploeg waar hij een tiental jaren geleden neerstreek vooral gebruikt hebben als witwasmachine. Vorig jaar nog werd hij daarvoor verhoord, samen met enkelen van zijn voorgangers bij Standard. Het vastgoed waarop nu beslag werd gelegd, is eigendom van Alalunga Anstalt, het bedrijf van Maurizio Delmenico, een Zwitserse bedrijfsrevisor die een tijdje zitting had in het bestuur van Standard. Hij was eerder betrokken bij een zaak van zwarte commissies en twijfelachtige spelerstransfers. In diezelfde zaak werd D’Onofrio twee jaar geleden veroordeeld wegens corruptie.

STAP OPZIJ, BRUNO VAN GROOTENBRULLE

Bruno Van Grootenbrulle (PS) is niet langer burgemeester van de Henegouwse gemeente Aat. In de Kamer zal hij de opheffing van zijn parlementaire onschendbaarheid vragen. Van Grootenbrulle is samen met 21 andere personen in verdenking gesteld in de zaak van de gasramp in Gellingen, een deelgemeente van Aat. Het parket verwijt hem en de gemeentesecretaris een gebrek aan voorzorg bij de inplanting van het bedrijf Diamant Boart, waar de ramp zich in juli 2004 afspeelde. Van Grootenbrulle is al burgemeester sinds 1997, toen hij zijn partijgenoot Guy Spitaels opvolgde. Met zijn stap opzij hoopt hij naar eigen zeggen dat de gerechtelijke procedure sneller kan verlopen. Daarnaast wil hij zich fatsoenlijk voorbereiden op zijn eigen verdediging.

NIEUWE HOOFDREDACTEUR, BART VAN DOORNE

Bart Van Doorne wordt de nieuwe hoofdredacteur van de krant De Morgen. De redactieraad moet weliswaar nog zijn advies geven, maar zelfs als dat negatief zou zijn, kan algemeen hoofdredacteur Klaus Van Isacker zijn beslissing staande houden. Door de aanstelling van zijn voormalige VTM-collega, die nog maar sinds vorig jaar bij De Morgen werkt, zette Van Isacker een nieuwe stoelendans in bij de top van de krant. Peter Mijlemans moet zijn titel van hoofdredacteur weer inwisselen voor die van adjunct-hoofdredacteur. Walter Pauli, de vroegere adjunct, is voortaan politiek commentator. De politieke lijn wordt wel nog altijd bepaald door oud-hoofdredacteur Yves Desmet. Behalve die verschuivingen kondigde Van Isacker ook aan dat er nieuwe aanwervingen zullen komen. Aangezien het personeelsbestand niet wordt uitgebreid, betekent dat zo goed als zeker dat er mensen zullen moeten vertrekken.

Hannes Cattebeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content