OVERLEDEN CYD CHARISSE

In Los Angeles is de Amerikaanse actrice Cyd Charisse (87) overleden na een hartaanval. Charisse is bekend als danspartner van onder meer Gene Kelly en Fred Astaire in de populaire musicalfilms van de jaren vijftig. Ze werd geboren als Tula Ellice Finklea in het beruchte Texaanse dorpje Amarillo, en trok dankzij haar danstalent al op haar veertiende de wereld rond met de beroemde Ballets Russes. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg ze een contract bij de filmstudio MGM en werd ze een ster in Hollywood. Cyd Charisse speelde onder meer in The Band Wagon (1953), Brigadoon (1954) en Silk Stockings (1957), maar haar bekendste scène is haar dans met Gene Kelly in Singin’ in the Rain uit 1951. Toen het musicalgenre in de jaren zestig had afgedaan, taande ook de ster van Charisse.

STAP TERUG JAN MARIJNISSEN

Na veertien jaar als boegbeeld van de Socialistische Partij (SP) heeft de Nederlandse oppositieleider Jan Marijnissen (57) onverwacht besloten om een stap terug te zetten. Marijnissen roept gezondheidsredenen in. Hij trekt zich met onmiddellijke ingang terug als voorzitter en fractieleider van de SP, maar blijft zitting hebben in de Tweede Kamer. Marijnissen kwam in 1994 voor het eerst in de Tweede Kamer, als een van de eerste twee volksvertegenwoordigers van de SP. Toen al was hij de fractievoorzitter, en dat bleef hij onafgebroken tot vorige week. Hij leidde de SP in 2006 naar het ongekende hoogtepunt van 25 zetels in de Tweede Kamer, maar slaagde er toen niet in zijn partij ook in de regering te krijgen. Jan Marijnissen wordt aan het hoofd van de grootste oppositiefractie opgevolgd door Agnes Kant (41).

FRAUDEONDERZOEK JEAN-MARIE PFAFF

Het Antwerpse gerecht is een onderzoek begonnen tegen ex-doelman Jean-Marie Pfaff en zijn familie wegens fiscale fraude. De speurders concentreren zich op Pfaffs bedrijfje D.K.L.C. NV, genoemd naar zijn dochters en echtgenote. Alle commerciële activiteiten van de vedette, zoals reclamecampagnes, lopen via die firma. De zakenkrant De Tijd citeerde uit verschillende bronnen dat Pfaff al ruim tien jaar geen belastingaangifte indient, maar zijn advocaat zegt dat zoiets onmogelijk is. Andere kranten zeggen dan weer te weten dat een deels zwart uitbetaald sponsorcontract de bal aan het rollen bracht.

LEKKER THUIS SULEJMAN KERIMOV

De voorkeursbehandeling die de Russische miljardair Sulejman Kerimov krijgt bij het brandwondencentrum van het militair hospitaal in Neder-over-Heembeek is huidig Defensieminister Pieter De Crem allang een doorn in het oog. Sinds zijn auto-ongeluk in Nice eind 2006 wordt de zwaar verbrande Kerimov immers permanent thuis verzorgd door het centrum. Twee militaire verplegers wisselen elkaar daarvoor om de twee weken af in Moskou. De hoge kosten daarvan deren de rijke Rus niet, maar de constante afwezigheid van twee personeelsleden worden in het militair hospitaal steeds minder geapprecieerd. Het kabinet-De Crem vertelde de krant De Standaard dat daar nu een oplossing voor gevonden is. De twee Belgische verplegers worden immers binnenkort een jaar met verlof zonder wedde gestuurd, waardoor de oliemagnaat hen zelf in dienst kan nemen.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content