AAN DE COKE TOM BOONEN

Wielergek Vlaanderen is alweer een illusie armer. Tom Boonen, naast topcoureur de voorbije jaren ook supermodel en ideale schoonzoon, is eind mei bij een controle buiten competitie betrapt op het gebruik van cocaïne. Over Boonen en het witte poeder gingen al langer geruchten, maar tot vorige week waren die nooit hard gemaakt. Amper een week nadat hij door de politie wegens ‘verschillende inbreuken tegen het verkeersreglement’ van de weg werd gehaald, belandde de Kempenzoon nu helemaal in het oog van de storm. Louter sportief valt de schade nog mee. Cocaïne is weliswaar illegaal, maar staat niet op de dopinglijst, waardoor Boonen niet geschorst zal worden. Dat belette de organisaties van de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Zwitserland echter niet om hem van de deelnemerslijst te schrappen. Boonens ploeg Quick Step, die door de afwezigheid van haar kopman in de Tour heel wat publiciteit aan zich ziet voorbijgaan, bevestigde wel het vertrouwen in Boonen.

NIEUW ANKER LAURENCE FERRARI

Het rijk van de Franse sterjournalist Patrick Poivre d’Arvor is over. De legendarische PPDA, al sinds 1987 het vertrouwde gezicht van het achtuurjournaal op TF1, moet in september plaatsmaken voor Laurence Ferrari. Poivre d’Arvor is een van de bekende koppen die het gelag betalen voor de slechte cijfers van de commerciële zender. Sinds mei vorig jaar is het marktaandeel van Frankrijks populairste zender gezakt van 31,4 naar 27,2 procent. PPDA wordt verweten dat hij zich altijd heeft verzet tegen elke vernieuwing van het meest bekeken televisiejournaal in Europa. De 41-jarige Ferrari moet het tij keren. De politieke journaliste die bekendstaat om haar kritische interviews verliet in 2006 TF1 om aan de slag te gaan bij betaalzender Canal+. Twee jaar later is ze terug. Verschillende Franse kranten beweren dat haar benoeming er komt na een rechtstreekse tussenkomst van Nicolas Sarkozy, met wie ze vorig jaar na zijn scheiding een kortstondige relatie zou hebben gehad.

CANVASPRIJS RACHEL AGNEW

De Antwerpse kunstenares Rachel Agnew (32) heeft met haar werk To the funny farm de publieksprijs gewonnen van de Canvascollectie. Haar kleurrijke zelfportret, dat zoals veel van Agnews werken een combinatie is van een fotomontage en een schilderij, leverde haar 10.000 euro op. Agnew is de zus van stand-upcomedian Alex. Haar eerste tentoonstelling Rachel against the machine kreeg ze in 2003. Na een korte carrière als artdirector en ontwerper, koos ze resoluut voor het kunstenaarsbestaan. Michèle Matyn, een vriendin van Agnew, behaalde met haar foto-installatie Oval Tragedy de hoofdprijs (8000 euro), die werd uitgereikt door de professionele jury.

NIEUWE UITDAGING PETER PIOT

Na dertien jaar aan het hoofd van UNAids te hebben gestaan, verlaat onze landgenoot Peter Piot eind 2008 het aidsprogramma van de Verenigde Naties. Piot kan terugblikken op een moeilijke, maar lovenswaardige strijd tegen het wereldwijde virus. Als een van de eersten realiseerde hij zich begin jaren 1980 de enorme impact die aids zou hebben op het Afrikaanse continent. Daarna hielp hij mee om het probleem bovenaan op de politieke agenda te krijgen, een brede coalitie te vormen en geld vrij te maken om de slachtoffers te helpen. Piot keert allicht terug naar de academische wereld. De microbioloog was in 1976 medeontdekker van het ebolavirus in Zaïre.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content