Hannes Cattebeke
Hannes Cattebeke Freelance journalist voor onder meer Knack

ZONDER PUBLIEK MICHA WERTHEIM

De Nederlandse cabaretier Micha Wertheim is vorige week van zijn piëdestal gedonderd. De winnaar van het prestigieuze Leids Cabaret Festival in 1994 stond in Roermond plots voor een lege zaal. Wertheim had tijdens zijn show een rolstoelgebruiker aangesproken omdat hij dacht dat hij zat te sms’en. Toen het na een tijdje om de display van zijn rolstoel bleek te gaan, zette Wertheim door met zijn discours tegen gehandicapten als ‘profiteurs en racisten die onze samenleving dreigen te ontwrichten’. De rolstoelgebruiker wist niet wat hem overkwam en verliet huilend de zaal. Ook de rest van het publiek keerde zich daarop tegen de cabaretier en liep naar buiten. Wertheim gaat in zijn shows altijd tot op het randje, maar kwam daar tot op heden altijd mee weg.

ALLE HENS AAN DEK MARC COUCKE

Anderhalf jaar geleden gaf Marc Coucke het ceo-schap van zijn bedrijf Omega Pharma door aan Jan Cassiman. Hij bleef wel de grootste aandeelhouder, maar ging zich minder en minder met zijn bedrijf bezighouden. Coucke was veel vaker terug te vinden in de volgwagen van zijn wielerteam, dat dit jaar met Cadel Evans volop droomt van eindwinst in de Ronde van Frankrijk. Het ging Omega Pharma intussen niet voor de wind. Cassiman toonde zich aanvankelijk vastberaden, maar hij kon de hoge verwachtingen niet waarmaken. De toegang tot Centraal-Europa raakt maar niet op het goede spoor en eind vorig jaar stapelden de communicatieblunders zich op. De matige cijfers begin dit jaar stootten de beleggers nog meer tegen de borst. De beurskoers zakte het voorbije half jaar van 63 euro naar amper 30 euro. Voor Coucke het signaal om het stuur weer over te nemen. Cassiman moet een stap terugzetten. Zijn flamboyante voorganger is opnieuw ceo.

GENOEG VAN DE OORLOG WILLIAM FALLON

Admiraal William Fallon, bevelhebber van het Amerikaanse Central Command, is vervroegd met pensioen gegaan. De man die sinds vorig jaar de touwtjes in handen had over de Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten kon zich niet langer verzoenen met de oorlogsretoriek tegen Iran. De verklaringen die hij daarover in de media aflegde, waren bij president George W. Bush niet in goede aarde gevallen. Volgens Fallon zou er geen oorlog komen in Iran en moest er dus naar andere methodes gezocht worden om de situatie in dat land te veranderen. Eerder was Fallon ook al in aanvaring gekomen met David Petraeus, de bevelhebber in Irak. Die had van Bush bekomen om meer troepen naar Irak te sturen, terwijl Fallon een versnelde terugtrekking bepleitte. Petraeus ligt momenteel in de bovenste lade in het Pentagon en zou ook kandidaat zijn om Fallon op te volgen.

PRIESTER DES DOODS ATHANASE SEROMBA

De Rwandese priester Athanase Seromba zal de rest van zijn leven achter de tralies doorbrengen. De geestelijke was in beroep gegaan tegen een eerdere veroordeling tot vijftien jaar gevangenis, maar het Internationaal Strafhof voor Rwanda verzwaarde de straf. In de Nyangaparochie van Seromba speelde zich in april 1994 een van de bloedigste episodes van de Rwandese genocide af. Meer dan 2000 Tutsi’s hadden in zijn kerk een schuiloord gevonden. Volgens sommige getuigen was het Seromba die de Hutu-extremisten aanzette om de kerk met bulldozers plat te walsen en alle overlevenden met machetes en geweren af te maken. Niemand zou de slachtpartij overleefd hebben. Het precieze dodental is vandaag nog steeds niet bekend.

Hannes Cattebeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content