De drie grote vakbonden verenigen zich op dinsdag 23 september in een symbolische actie tegen de plannen van de toekomstige federale regering. Is dat niet te vroeg? Er ligt nog niets op tafel.

JAN VERCAMST: Nee, wij willen duidelijkheid. De plannen die nu naar buiten sijpelen, zijn sociaal niet rechtvaardig. De lasten worden niet evenwichtig verdeeld. Werknemers en sociaal verzekerden zullen de meeste lasten moeten dragen, terwijl de grote vermogens alweer buiten schot blijven. Dat kan niet, en dat willen we op 23 september duidelijk maken.
...

JAN VERCAMST: Nee, wij willen duidelijkheid. De plannen die nu naar buiten sijpelen, zijn sociaal niet rechtvaardig. De lasten worden niet evenwichtig verdeeld. Werknemers en sociaal verzekerden zullen de meeste lasten moeten dragen, terwijl de grote vermogens alweer buiten schot blijven. Dat kan niet, en dat willen we op 23 september duidelijk maken. VERCAMST: Voor de volle driehonderd procent! Idem voor een btw-verhoging. Dat kan ook niet. Het behoud van de koopkracht is de motor van de economie. Daar mag niet aan geraakt worden. De politieke partijen vergeten dat. Kijk, wij kunnen leven met een verlaging van de loonlasten voor kmo's, maar niet op de kap van de werknemers en de sociaal verzekerden. Een loonlastenverlaging moet volgens ons worden gecompenseerd met lastenverhogingen op inkomsten uit vermogen, bijvoorbeeld de onroerende voorheffing van verhuurders met meerdere huizen. Daar zit nog ruimte. En het zou fiscaal rechtvaardig zijn. Wij zijn echter tegen een lineaire verlaging van de loonlasten. Grote bedrijven en multinationals, die nu al weinig of geen belastingen betalen, hebben er geen recht op. VERCAMST: Toch niet. Toen de liberale partij opgericht werd, stond in artikel drie van de statuten dat wij moeten opkomen voor de zwakkeren in de samenleving. Dat is voor de vakbond niet veranderd. Wij dragen solidariteit hoog in het vaandel. VERCAMST: Er zijn informele contacten, maar we komen niet altijd goed overeen. Wij hopen dat zij overtuigd raken van ons sociaal liberalisme en dat ze afstappen van het liberalisme zoals ze dat vandaag belijden. Open VLD wil bijvoorbeeld niet weten van een lastenverhoging, maar het zal niet anders kunnen. Een begroting in evenwicht met alleen maar blinde saneringen zal echt niet lukken. Tenzij je de hardwerkende Vlaming wilt laten bloeden. VERCAMST: Nee, wij zijn partijonafhankelijk. VERCAMST: Nee, dat niet. Wij zullen nooit waarschuwingsstakingen organiseren. Wij zullen enkel actie voeren als het sociaal overleg vastloopt. Paul CobbaertPaul Cobbaert'Ook liberalen moeten opkomen voor de zwakkeren in de samenleving.'