Een combinatie van cognitieve en motorische training kan de vaardigheden van mensen met een ernstige beperking als gevolg van dementie verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek van revalidatiewetenschapster Nathalie Swinnen (KU Leuven) en haar collega’s, gepubliceerd in Alzheimer’s Research & Therapy.

De onderzoekers verzamelden gegevens in twee woonzorgcentra. Bewoners konden er trainen op een ‘exergame’: een combinatie van videospel en beweging. Een video geeft aan op welk vlak van een paneel op de grond de gebruikers moeten stappen. De snelheid van de opdrachten past zich aan de snelheid van uitvoering aan.

De resultaten waren verbluffend: in acht weken tijd verbeterden aandacht, concentratie, geheugen en oriëntatie van de gebruikers. Hun fysieke vaardigheden namen toe en ze werden minder vatbaar voor symptomen van depressie. Actieve videogames zijn dus nuttig in de strijd tegen dementie.

Andere onderzoekers melden in het vakblad Brain dat vrouwen sneller kluwens van het tau-eiwit in hun hersenen krijgen dan mannen. Het eiwit staat in verband met de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer, wereldwijd de belangrijkste vorm van dementie.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content