Die week op Knack Boekenburen…

16/09/09

Boekensiteredacteur Maaike Schwering doet virtueel Vlaanderen kennismaken met de juridische colleges van Harvardprofessor Michael Sandel, die 1200 studenten moeiteloos weet te boeien. Kijk zelf maar naar het bijgevoegde filmpje als u het niet gelooft.

17/09/09

Kafka lezen maakt slim! Het lezen van absurde en niet logische literatuur zoals de boeken van Franz Kafka stimuleert de bereidheid tot leren. Wie zei er ook weer dat (kwaliteits)literatuur niet thuishoort op de middelbare school?

18/09/09

Knacks boekensite signaleert dat Peter Vandermeersch in het recentste nummer van Ons Erfdeel zegt dat een fusie tussen De Morgen en De Tijd op korte termijn niet ondenkbaar is, en dat er trouwens al demarches in die richting ondernomen zijn. De VRT-webredactie staat op scherp en vraagt De Persgroep om commentaar. Die ontkent uiteraard in alle toonaarden.

21/09/09

Benno Barnard zorgt in zijn maandagse blog voor grote opschudding als hij het over het ‘Fuck Flanders’ heeft van sociologe Nadia Fadil (K.U.Leuven). Als bewijs toont hij een stukje op de Facebookpagina van deze militante moslima dat inderdaad niets aan de verbeelding overlaat. En ook Barnard doet dat door voor een ouderwets Berufsverbot te pleiten: ‘Ik mag graag kritisch over u zijn, moeder Vlaanderen, maar nu sta ik pal achter u! Ik zou zo zeggen: Fuck Fadil! Alma Mater: ontsla het serpent!’

21/09/09

Karl van den Broeck is zeer te spreken over De bloemen, de nieuwste familieroman van Koen Peeters, die zich in de Kempen afspeelt: ‘ De bloemen is een heimatroman zonder complexen. En toch is het een universeel boek.’

22/09/09

Annelies De Waele heeft een interview met Brigitte Raskin, die met De gestolen prinses haar eerste jeugdboek uitbracht. Het gaat uiteraard over prinsen en prinsessen, meer bepaald Isabelle van Oostenrijk in de roemrijke Bourgondische tijd: ‘Mijzelf interesseert dat honderd keer meer dan het gekke gedrag van Paris Hilton en soortgenoten.’ Nu maar hopen dat haar doelpubliek daar ook zo over denkt.

23/09/09

Op de vooravond van de pre-mière van Onder de vulkaan, de seizoensopener van het Antwerpse Toneelhuis van en met Josse De Pauw, heeft Guido Lauwaert een goede babbel met De Pauw. Die bekent dat hij op het toneel heel wat meer durft dan in het echte leven.

24/09/09

Bart de Man maakt kipkap van Tommeke ‘ulevelleke’ Naegels. Wat is er mis met multiculturele, geëngageerde literatuur, mijnheer De Man? Antwoord: ‘Sommige mensen hebben ezels- of flaporen, anderen een puist op de neus, nog anderen gebleekte wenkbrauwen (of schaamhaar, zoals Rita Hayworth) of een slagersbrilletje. Naegels heeft aangewassen oogkleppen.’ En De Man zelf dan?

Frank Hellemans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content