‘Het zieke wasprogramma’, zo omschrijft hygiëne-experte Lisa Ackerley in de Britse tabloid The Daily Mail de energiebesparende trend om op lagere temperaturen te wassen. Dat we zijn afgestapt van grootmoeders kookwas kan ons onze gezondheid kosten, zegt ze. ‘Wassen op dertig graden creëert een bacteriële soep. Dat programma doodt de bacteriën niet, het zwiert de ziektekiemen net rond.’ Volgens haar strijden de huishoudens door die groene trend veel minder efficiënt tegen ziekmakende bacteriën dan vroeger. Enkele Vlaamse kranten namen de waarschuwing van Ackerley over. Maar klopt het bericht wel? Moeten we om gezondheidsreden weer warmer gaan wassen?

Viroloog en epidemioloog Marc Van Ranst (KU Leuven), bekend als nationale griepcommissaris, vindt de uitspraken van Ackerley ‘meer dan één brug te ver’. ‘Natuurlijk zijn niet alle bacteriën dood na een wasbeurt op dertig graden. Maar ze worden wel sterk uitgedund, door het wasmiddel en doordat je ze verdunt in enkele liters water.’ Als je je kleren heet wast, zul je inderdaad echt álle bacteriën doden, en ze dus steriel maken, zegt Van Ranst. ‘Maar willen we dat, steriele kleren? Dat is niet nodig, behalve dan in operatiezalen.’ Volgens de viroloog moeten we zelfs af van het idee dat we alle bacteriën moeten doden. ‘Dat is een gevaarlijke illusie. Als we in een steriele wereld leven, komen we niet meer in contact met bacteriën. En we hebben ze nodig! We zijn gedoemd om samen te leven met bacteriën. Ze zijn overal, ook in ons lichaam.’

Ook bij de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid zien ze geen probleem. ‘Het fenomeen-Ackerley is mij bekend’, lacht Fabrice Thielen, wetenschappelijk adviseur bij Volksgezondheid. ‘Zij is al jaren voorstander van de hyperhygiëne. Maar wij relativeren dat. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid nu we op almaar lagere temperaturen wassen. Ten eerste omdat de bacteriën op wasgoed vooral goede bacteriën zijn, afkomstig van het menselijk lichaam, zoals de huidbacterie. Ziekteverwekkers komen in wasmachines niet zo vaak voor. En ten tweede is het niet nodig voor gewone gezonde mensen om alle bacteriën te willen doden bij een wasbeurt. Trouwens, zelfs als je je kleren steriel wast, dan zitten er meteen weer bacteriën op zodra je ze uit de trommel haalt. Alleen wie gevoelig is voor infecties, zoals hiv-patiënten, kan beter warmer wassen.’ Op de vraag of het nuttig is om babykleertjes extra warm te wassen, wil hij niet antwoorden. ‘De wetenschappelijke discussie loopt nog’, zegt hij. ‘Maar in elk geval: ook baby’s moeten een afweersysteem ontwikkelen.’ Dat Lisa Ackerley aanraadt om je onderbroeken en handdoeken niet samen te wassen, omdat je met die laatste dan het servies gaat afdrogen, noemt Thielen ‘idioot’. Hoogstens kun je om de paar maanden eens je wasmachine op zestig graden laten draaien, om ze te desinfecteren, aldus Thielen.

Ook bij de Bond Beter Leefmilieu blijven ze pleiten om op dertig graden te wassen. ‘We hebben nog niet spectaculair meer ziekten bemerkt bij mensen die dit doen. We adviseren wel al jaren om de machine regelmatig eens op zestig graden te laten draaien, om kalk- en zeepresten te verwijderen. Dat is trouwens ook een duurzame daad, want zo gaat je machine langer mee.’

Conclusie

Er is absoluut geen gezondheidsrisico als u uw kleren op dertig graden wast, benadrukken de experts. Knack beoordeelt de stelling daarom als onwaar.

ONWAAR

Thomas Verbeke

‘Wassen op 30 graden maakt je ziek’ Hygiëne-expert Lisa Ackerley in The Daily Mail.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content