Frank Lierman (65) stopte drie maanden geleden als hoofdeconoom van Belfius. ‘Ik blijf actief bij organisaties in de financiële sector’, zegt Lierman. ‘En mijn kinderen hebben intussen ontdekt dat ze er een babysit bij hebben.’?Gouden tip: begin zo vroeg mogelijk met pensioensparen. – Grootste fout: te lang denken dat de rentevoeten weer zouden stijgen.

Bent u tevreden met uw pensioenuitkering?

FRANK LIERMAN: Hoewel ik daar zelf nog studies over heb gemaakt, moest ik toch slikken toen ik zag dat ik het met nog geen derde van mijn nettoloon moet stellen. Gelukkig heb ik er altijd al een sobere levensstijl opna gehouden: voor mij geen technologische gadgets of wereldreizen. Maar waar ik vroeger zowat de helft van mijn netto-inkomen opzij kon zetten om te sparen en te beleggen, zal dat voortaan veel minder evident zijn. Gelukkig heb ik een mooie buffer aangelegd, en ik kan met mijn rente-inkomsten en dividenduitkeringen nog op een bijkomende inkomensstroom rekenen naast het wettelijke pensioen.

Hoe hebt u een financiële buffer aangelegd?

LIERMAN: Ik deed aan pensioensparen sinds het midden van de jaren tachtig. De jaren erna is mijn pensioenspaarplan stelselmatig uitgebreid: eerst met een formule van aanvullend pensioen dat door mijn werkgever werd opgebouwd, en toen ik toetrad tot het directiekader kon ik op het eind van het jaar ook rekenen op een mooie gratificatie. Daarvan heb ik altijd het maximum opzijgezet in het kader van pensioenopbouw, want ik heb nooit de behoefte gehad om die extraatjes meteen op te souperen. Daarnaast heb ik nog een beleggingsportefeuille opgebouwd met 50 procent aandelen en 50 procent overheidsobligaties en kasbons. Dat was een heel goede zet: door die evenwichtige portefeuille werd tijdens de financiële crisis het verlies op mijn aandelenportefeuille gecompenseerd door de koersstijgingen van de obligatiefondsen.

Is het voor iedereen weggelegd om zo’n mooi vermogen op te bouwen?

LIERMAN: Er zijn al veel meer stimulansen dan vroeger om te sparen voor het pensioen. Intussen hebben vrij veel werknemers recht op een groepsverzekering, en ook het pensioensparen raakt goed ingeburgerd. En misschien heeft niet iedereen de middelen om daarvoor jaarlijks meer dan 900 euro in één keer op tafel te leggen, maar de banken bieden formules aan om dat bedrag met maandelijkse stortingen bijeen te sparen. Voor sommigen zijn dat niet meer dan borrelnootjes, maar sinds 1985 heb ik zo een mooi bedrag bijeengespaard.

Welk advies geeft u aan jonge mensen die aan het begin van hun carrière staan?

LIERMAN: Begin zo vroeg mogelijk met pensioensparen. Zet ook voldoende geld opzij op een spaarrekening en kies voor een product met een langere looptijd zodra er genoeg geld op de spaarrekening staat. En zij die niet bang zijn van risico’s kunnen ook in aandelen investeren. Daarvoor moet je wel al een goede buffer opgebouwd hebben, want aandelen zullen in de toekomst nog volatieler worden dan in het recente verleden. Vroeger kon je aandelen kopen en ze jarenlang bijhouden, maar die strategie valt nog maar moeilijk te verdedigen. Wie nu aandelen koopt, moet veel selectiever zijn. Er komt huiswerk bij kijken.

Van welke fouten hebt u het meeste spijt?

LIERMAN: Ik had mijn aandelen van Dexia veel sneller moeten verkopen, want nu kun je daar alleen nog je slaapkamer mee behangen. Maar de aandelenkoersen daalden enorm snel, en bovendien was ik als directielid gebonden aan allerlei compliance-beperkingen. De voorbije jaren heb ik ook de fout gemaakt om te denken dat de rentevoeten weer snel zouden stijgen, waardoor ik geld heb vastgezet in vastrentende producten met kortere looptijden. Daar had ik meer uit kunnen halen, als ik meer moed aan de dag had gelegd.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content