De malaise bij Lijst Dedecker blijft maar aanhouden. Vlaams Parlementslid Boudewijn Bouckaert geeft toe dat kopman Jean-Marie Dedecker wegzakt. ‘Maar er is geen opstand van de basis’.

Het was andermaal een moeilijke week voor oppositiepartij Lijst Dedecker. De LDD-afdeling in het arrondissement Mechelen stapte en bloc op na een fikse rel met de partijtop, het recente boek van de partijleider werd intern slecht ontvangen, en Dedecker maakte ook nog eens een stevige duik in de politieke barometer van De Standaard en de VRT. ‘Op alle politieke vedetten komt er ooit wel eens sleet, en dat is nu ook zo voor Jean-Marie’, zegt Vlaams Parlementslid Boudewijn Bouckaert. ‘Dat kan ik niet meer ontkennen. Hij is altijd goed bedeeld door de media, maar nu krijgt hij stevige concurrentie van vooral N-VA-voorzitter Bart De Wever. Jean-Marie zakt daardoor inderdaad wat weg, maar dat zal ook De Wever nog wel overkomen. We hadden ook ingecalculeerd dat de hype ooit zou afnemen’, aldus Bouckaert. Toch lijkt ook hij eraan te twijfelen of zijn partij in haar huidige toestand een minder sterke kopman kan compenseren. ‘Daar wordt aan gewerkt. Onder meer onze Vlaamse fractie komt stilaan op dreef. Dus wij hopen dat te kunnen opvangen. Maar dat we nu ook nog eens stevig moesten ingrijpen in Mechelen, dat is natuurlijk nooit sympathiek.’

Wrijvingen uit het verleden die nu pas aangepakt worden, noemt Bouckaert de open oorlog die met de Mechelse afdeling werd uitgevochten. De dissidenten kaartten echter ook ideologische meningsverschillen aan, en dat was schrikken. ‘Maar er is geen sprake van een opstand van de basis. En we hebben geen politiek ideologisch probleem, we zijn nog altijd Vlaams, rechts en liberaal. De politieke vertaling daarvan is nu wel een probleem. We moeten als het ware organisatorisch onze draai vinden. De oorzaken kent u: we zijn een jonge partij met onervaren politiek personeel. De partij is in 2007 geïmproviseerd, met succes, maar daarna is de partij nooit meer echt tot rust gekomen. We werden telkens weer door de actualiteit gevat.’ Zelfs het nieuwe boek van Dedecker, Hoofddoek of blinddoek, was voer voor discussie. ‘Het is mogelijk dat sommige militanten er aanstoot aan nemen, en sommigen zeggen blijkbaar dat Jean-Marie VB-kopstuk Filip Dewinter achternaloopt. Maar dat boek heeft hij in eigen naam geschreven, en dat is nog altijd niet hetzelfde als ons partijprogramma.’

Thomas Verbeke

‘Als men mij verwijt dat ik te laat wakker ben geworden, dan vind ik dat terecht.’ De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (SP.A), over zijn (veranderde) visie op de Oosterweelverbinding, in ‘Gazet van Antwerpen’.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content