Een interview met Hamid Karzai, de nieuwe president van Afghanistan.

‘Vandaag ontmoette ik een oudere man’, zegt Karzai. ‘Hij smeekte mij, met tranen in de ogen: mijnheer de president, ik wil een cleane regering. Ik stelde hem gerust. Mijn prioriteiten zijn de veiligheid en de heropbouw van het land te bewerkstellingen.’

Maar hoe kun je een goed beleid voeren op het platteland, waar de Taliban en de militaire krijgsheren nog altijd de touwtjes in handen hebben?

HAMID KARZAI: Dat is niet zo. Het platteland is klaar voor een goed beleid. Meer dan de stedelijke centra. Daar hebben we een competente administratie nodig die in staat is om eerlijke dienstverlening, inclusief justitie, aan te bieden. Er zal ook een etnisch evenwicht moeten komen van bekwame mensen.

Kunnen de Taliban militair overwonnen worden?

KARZAI: Maar de Taliban hebben de macht niet meer in handen! Anders waren er ook geen verkiezingen geweest. Die verkiezingen werden een succes dankzij het volk. De Taliban kunnen alleen resultaten boeken als ze geaccepteerd worden door een meerderheid van het volk.

Krijgen de zogenaamde goede Taliban amnestie?

KARZAI: Ze zijn welkom om zich bij ons aan te sluiten. Het is per slot van rekening ook hun land. Maar ik wil daarbij een duidelijk onderscheid maken: het gaat hier alleen over degenen die geen lid zijn van Al-Qaeda, niet gelinkt zijn aan het terrorisme, en geen misdaden gepleegd hebben. Duizenden Taliban zijn gewone mensen. Die 50 tot 100 Taliban-strijders – het zijn er niet meer – die zichtbare banden hebben met de criminaliteit of lid zijn van Al-Qaeda, wil ik bekampen.

Waarom begint u geen eigen politieke partij?

KARZAI: Heel wat mensen vragen mij dat, maar het ligt niet in mijn aard. Ik besef dat dit land nationale politieke partijen nodig heeft. Die zullen er ook komen. Maar ik beschik niet over de capaciteiten daarvoor te zorgen. Ik wil mij blijven inzetten voor een brede nationale beweging.

Is de internationale gemeenschap voldoende geïnteresseerd in Afghanistan?

KARZAI: Zelfs tijdens de operatie in Irak waren de Verenigde Staten bezorgd over Afghanistan. Zonder hun hulp zouden we vandaag een stuk minder ver staan.

Kan uw regering ook de lokale militaire warlords beteugelen?

KARZAI: Ja. Er moet een significante verbetering komen. We moeten de corruptie en de lokale militaire krijgsheren bekampen. Anders zal het land nooit permanente stabiliteit kennen. In dat geval laat de internationale gemeenschap ons vallen en dreigen we weer in een doemscenario te verzei- len. Ik zal dat nooit accepteren.

©Newsweek

M.V.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content