‘Enkel je buikgevoel volgen voor hogere studies is niet zo’n goed idee’

LUK DE WILDE

Een studiekeuze is altijd een en-enverhaal, zegt Dirk Verrycken, projectleider van het digitale platform Onderwijskiezer. ‘Je buikgevoel speelt mee, maar het is ook belangrijk om goed geïnformeerd aan een studie te beginnen.’

Mijn zoon (6e Latijn-Moderne Talen) wil graag journalistiek studeren. Je kunt hiervoor een algemene vorming volgen via de universiteit (communicatiewetenschappen) of een professionele bachelor. Hij wil voor dat laatste gaan, dan een schakeljaar volgen en ten slotte een master aan de universiteit. Is dat echt ’the best of both worlds’, zoals hij zegt?

(Eva Casier, Wijnegem)

DIRK VERRYCKEN: Een goede, maar moeilijke vraag. Journalistiek is een beroep waar je geen (specifiek) diploma voor nodig hebt, maar tegelijk zijn er heel wat verschillende opties. De opleidingen die u noemt, maar bijvoorbeeld ook de master journalistiek in de opleiding toegepaste taalkunde. En communicatiewetenschappen wordt door de verschillende universiteiten ook anders ingevuld: van heel theoretisch tot praktijkgericht. Maar mijn ervaring leert dat studenten het best meteen kiezen voor het niveau dat ze beogen: als uw zoon graag voor die universitaire master gaat, doet hij dat beter meteen. Dan kan hij later nog altijd een postgraduaat journalistiek volgen.

Wanneer zou u starten met het studiekeuzeproces? (Dieter Wildemauwe, Gent)

VERRYCKEN: De derde graad lijkt me het ideale moment om ermee te beginnen. Dan krijgen de meeste studierichtingen pas echt vorm, en vaak veranderen jongeren dan ook nog van richting.

Men beschouwt een universitair diploma als het toegangsticket tot de middenklasse. In hoeverre is dat in onze economie in recessie nog steeds geval? (David Heene, Melle)

VERRYCKEN: Je hebt geen universitair diploma nodig om tot de middenklasse te behoren. Zo’n diploma is wel van grote waarde en het draagt bij tot je persoonlijke ontwikkeling. Maar je kunt ook carrière maken zonder. Persoonlijkheid, netwerk, talenten, een portie geluk, het speelt allemaal een rol. En los daarvan merk ik niet dat studenten andere keuzes maken door de recessie. Er zijn altijd golfbewegingen, dit jaar was de opleiding revalidatiewetenschappen en kinesitherapie bijvoorbeeld erg in trek. Daarvoor kunnen we niet één oorzaak aanwijzen.

Zouden we jongeren niet beter vanaf de eerste graad aan een persoonlijke portfolio laten werken (interesses, ervaringen, talenten, drijfveren, kennis…) die ze systematisch aanvullen tot aan de derde graad om dan een keuze te maken volgens hun hart én verstand? (Aida Pereira, Genk)

VERRYCKEN: Een uitstekend idee! Er zijn al heel wat pogingen ondernomen om zo’n portfolio te ontwikkelen, vanuit het departement Onderwijs en de CLB’s. Maar het Vlaamse onderwijslandschap is zeer versnipperd, waardoor je moeilijk eensgezindheid krijgt. Dit moet een duidelijke beleidsprioriteit van de minister zijn.

Vraag van de week

Kun je bij de studiekeuze niet beter vertrouwen op het – onzekere – buikgevoel dan op een computertoepassing die een vals, semiwetenschappelijk gevoel van zekerheid geeft?

(Liesbeth D’Hoker, Herzele)

VERRYCKEN: Studiekeuze is altijd een en-enverhaal. Buikgevoel speelt zeker mee, maar ik zou toch niet uitsluitend daarop vertrouwen. Het is belangrijk om goed geïnformeerd aan een studie te beginnen, want studeren is hard werken en je moet weten of de studierichting bij je competenties en interesses past. Ik ontmoet vaak jongeren die niet weten wat ze graag doen. Dan kan de belangstellingsproef van Onderwijskiezer bijvoorbeeld wat zaken in kaart brengen. Jaarlijks wordt die ingevuld door tienduizenden leerlingen. Die test vul je niet één-twee-drie in, dus het vraagt toch wat motivatie. Ik ben ervan overtuigd dat veel jongeren daar iets aan hebben.

Stefanie Van den Broeck

Zijn extra veiligheidscontroles op Brussels Airport nodig? Stel uw vraag aan luchthavenexpert LUK DE WILDE.

Mail uw vragen naar mijnvraag@knack.be en maak kans op een boekenbon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content