Sommige bacteriën zijn in staat elektriciteit te geleiden, wat de hoop voedt dat ze kunnen worden ingezet in efficiënte biologische brandstofcellen. Soms doen ze onverwachte dingen, zo bleek uit een rapport in Energy & Environmental Science. Wetenschappers ontdekten bacteriën die op koperen elektrodes hun geleidbaarheid verdubbelen. Sulfaationen uit de voeding van de microben interageren met elementen uit het koper om een netwerk van kopersulfidedraden te vormen, dat elektrisch geleidend is. De ontdekking is vreemd, omdat koper doorgaans als giftig voor micro-organismen wordt beschouwd.

Bacteriën kunnen elektrisch geleidende kabels van 5 centimeter lang vormen.

Daarnaast dook marien bioloog Filip Meysman (UAntwerpen) op in een reportage in Science over elektrisch geladen modder. Bacteriën kunnen in nat sediment geleidende kabels van liefst 5 centimeter lang vormen. Ze kunnen dus transport tussen de diepere lagen van een modderlaag en haar oppervlak verzorgen. Onderzoek van Meysman en zijn team wees uit dat de bacteriële kabels cilinders zijn, die bestaan uit zeventien tot zestig aan elkaar geplakte parallelle vezels. Ze zijn even geleidend als geleiders die vandaag in zonnepanelen of mobiele telefoons gebruikt worden, maar wel milieuvriendelijker. De omzetting naar praktische toepassingen zal nog wat technologisch stuntwerk vereisen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content