EINDSPEL

Herman Brusselmans is schrijver. Onlangs verscheen van hem De fouten. Maar hoe is hij als mens? Om deze twintig vragen te beantwoorden, had hij 16 minuten en 16 seconden nodig.

Welk nieuws heeft u recent bang of boos gemaakt?

De bombardementen in Syrië die in ziekenhuizen en op andere plekken zo veel onschuldige slachtoffers maken. Ik word pissig als ik de beelden zie, ook omdat ik net als iedereen geen uitweg zie voor dat conflict.

Waarover zullen we ons over 50 jaar schamen?

Vijftig jaar is misschien wat kort, maar over honderd of tweehonderd jaar zullen we ons schamen over de oorlogen die we voerden om etnische of religieuze redenen. Zal racisme dan nog wel bestaan? Alle rassen zijn dan misschien vermengd tot één mensensoort.

Hebt u een concreet idee of voorstel om de wereld te verbeteren?

Alle godsdiensten afschaffen.

Bidt u weleens? Tot wie?

Het godsbeeld is er bij mij vroeger ingeramd. Maar nu bid ik alleen nog tot de heilige Drievuldigheid van mijn vader, mijn moeder en mijn gestorven hond.

Wat is uw grootste prestatie?

Het verschijnen van mijn eerste boek. Ik kwam uit een milieu waar weinig aandacht was voor cultuur, was zelf eigenlijk ook meer bezig met drummen en voetbal, en slaagde er toch in om een verhalenbundel te publiceren bij een Nederlandse uitgeverij. Daarna is alles begonnen.

Wat is uw grootste mislukking?

Ik kan niet stoppen met roken. Ik doe eigenlijk zelfs geen moeite meer, hoewel mijn nieuwe vriendin me er nu wel toe probeert te dwingen.

Hebt u al eens overwogen te emigreren? Wanneer? Waarnaartoe?

Zes jaar geleden is Tania bij me weggegaan en wilde ik naar Amsterdam verhuizen. Ik heb toen prijzen aangevraagd voor huizen in het centrum, maar dat bleek allemaal veel te duur. En ik zat eigenlijk ook wel goed in Gent.

Aan welk voorwerp bent u het meest gehecht?

Mijn motor. Een Triumph Street Triple 675 R.

Hebt u ooit geldproblemen gehad?

Nee. Door zo veel te schrijven heb ik altijd goed mijn brood verdiend.

Wat is het ergste wat u over uzelf op sociale media hebt gelezen?

Vorige week was ik even in het nieuws met mijn erectieproblemen. Als je dan naar HLN.be surft, lees je de meest gortige beschimpingen die meestal ook nog eens vol taalfouten staan. ‘Geen enkele vrouw wil bij dat varken slapen’ of ‘hij is zelf te lelijk om een stijve te krijgen’. Ik moet daar meer om lachen dan wat anders.

Praat u weleens tegen uw huisdier?

Als de hond Eddie bij mij is en niet bij Tania, babbel ik daar de hele dag tegen.

Hebt u ooit iets gedaan dat u niet zou willen dat uw kinderen doen?

Beginnen met roken.

Welk kunstwerk – boek, film, muziek, schilderij… – heeft u het meest geraakt of gevormd?

Rockmuziek, de schilderijen van René Magritte en het werk van Gerard Reve. Ik lig nog altijd in een deuk als ik hem herlees.

Over welk onderwerp zou u meer willen weten?

Wiskunde. Ik was altijd graag met algebra bezig, maar mijn meetkunde was niet goed genoeg om in wiskunde verder te studeren.

Wat is de schuld van de media?

Dat er zo veel slechte televisieprogramma’s zijn. Die worden allemaal ook zo ernstig genomen, terwijl het vaak echt verschrikkelijk slecht is.

Zou u ooit overwegen een vluchteling in huis te nemen? In welke omstandigheden?

Mijn huis is te klein. Anders zou ik dat wel willen doen.

Wat vindt u het moeilijkste aan de liefde?

Voor veel mensen is het verliefd blijven moeilijk, maar daar heb ik het absoluut niet lastig mee. Ik ben achttien jaar verliefd geweest op Tania, en nu ook al lang op mijn nieuwe vriendin. Ik heb het vooral lastig als ik niet bij haar kan zijn.

Hoe lang is het geleden dat u uw ouders hebt gezien?

Mijn ouders zijn allebei overleden.

Doet u iets bijzonders voor uw gezondheid?

Ik leef heel sober. Ik eet weinig, en ik drink nooit.

Wat hebt u geleerd in het leven?

Alles wat relativeren, en niet te snel in paniek raken of ambetant worden. Het enige wat we niet kunnen relativeren, is het lijden en de dood.

‘Ik lig nog altijd in een deuk als ik Gerard Reve herlees.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content