Nigel Williams is comedian. Hij publiceerde net Fuck TINA waarin hij teruggaat naar zijn geboortestad Bristol. Om deze twintig vragen te beantwoorden, had Williams 13 minuten en 45 seconden nodig.

Welk nieuws heeft u recent bang of boos gemaakt?

Geld, wetenschap en vooruitgang hebben blijkbaar niet zoveel vat op mensen. De Verenigde Staten zijn het meest welvarende land ter wereld, maar de 320 miljoen Amerikanen moeten kiezen tussen de corrupte Hillary Clinton en de megalomane, idiote en al even corrupte Donald Trump als president. We leren nooit bij.

Waarover zullen we ons over 50 jaar schamen?

Het mantra van economische groei. Dat volgen we allemaal zonder veel na te denken over de duurzaamheid van ons systeem.

Hebt u een concreet idee of een voorstel om de wereld te verbeteren?

Investeren in een onderwijs dat creatieve en kritische geesten opleidt, en geen robotten aflevert die enkel kunnen dienen in de economie.

Bidt u weleens? Tot wie?

Ik bid nooit.

Wat is uw grootste prestatie?

Mijn lerares Frans zei me vroeger dat ik nooit een andere taal dan het Engels onder de knie zou krijgen. Ik treed ondertussen toch al achttien jaar enkele keren per week op in het Nederlands.

Wat is uw grootste mislukking?

Toen ik Engeland verliet, was ik van plan een wereldreis te maken. Ik ben al in België gestrand. Ik had me hier ook voorgenomen om elke landstaal te leren, maar ik spreek nog altijd geen Frans.

Hebt u al eens overwogen te emigreren? Wanneer? Waarnaartoe?

Nu ik wat ouder word, overweeg ik om over enkele jaren naar Wales te verhuizen. Ik hou van dat klimaat, en het is een van de mooiste stukken natuur van Europa.

Waaraan bent u het meeste gehecht?

Mijn boeken en mijn muziek.

Hebt u ooit geldproblemen gehad?

Ja. Ik ben in Engeland vertrokken omdat daar geen werk was, en in België verloor ik ook mijn job. Het café dat ik daarna begon, ging failliet. Nu heb ik geen geldproblemen meer, maar ik leef ook zuinig.

Wat is het ergste wat u over uzelf op sociale media hebt gelezen?

Een journalist mailde mij voor Dag Allemaal twee dagen nadat mijn schoonzoon zelfmoord had gepleegd om te vragen of ik al grappen over zijn dood had geschreven. Die man kom ik beter nooit tegen.

Praat u weleens tegen uw huisdier?

Ik heb geen huisdier. Ik praat enkel tegen de merel die in mijn tuin de wormen en slakken uit mijn composthoop probeert te pikken.

Wat zou u absoluut niet willen dat uw kinderen doen?

Zichzelf in de vernieling werken met drugs.

Welk kunstwerk – boek, film, muziek, schilderij… – heeft u het meest geraakt of gevormd?

Op school moest ik The Grapes of Wrath van John Steinbeck lezen. Dat boek maakt mij nog altijd emotioneel en boos. Het toont hoe mensen elkaar door een falende economie de duvel beginnen aan te doen.

Over welk onderwerp zou u graag meer willen weten?

Hoe het brein van Marc Wilmots werkt.

Zou u ooit overwegen een vluchteling in huis te nemen? In welke omstandigheden?

Ik doe zo veel mogelijk om mensen te helpen, maar ik zou niemand in huis nemen. Ik ben nogal introvert en kom eigenlijk niet graag onder de mensen.

Wat vindt u het moeilijkste aan de liefde?

De verwarring. Liefde geeft een heerlijk gevoel, maar je blijft je altijd afvragen of je wel goed bezig bent. Het is niet eenvoudig om daarin rust te vinden.

Wat is de schuld van de media?

Door de obsessie met kijk- en luistercijfers organiseren media hun eigen ondergang. In plaats van gewoon goede programma’s te maken, zenden ze allemaal dezelfde vormloze pap uit.

Hoelang is het geleden dat u uw kinderen hebt gezien?

Zondag. Ik zie ze elk weekend.

Doet u iets bijzonders voor uw gezondheid?

Ik ben vegetariër, en ik doe zo veel mogelijk met de fiets of te voet.

Wat hebt u geleerd in het leven?

Je moet niet al te kwaad of gefrustreerd raken over de dingen waar je zelf geen macht over hebt. Je organiseert de revolutie beter in je eigen kring.

‘Ik ben nogal introvert en kom eigenlijk niet graag onder de mensen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content