Een voorspelbaar Antwerps ‘nee’

Piet Buyse: 'De alternatieven die de tegenstanders van de deal opwierpen, zijn theoretisch interessant, maar vergen erg veel tijd.' © Jonas Roosens/ID PhotoAgency

‘Over het Chinese State Grid werd heel wat onzin verteld’, zegt Piet Buyse.

Piet Buyse (voorzitter Eandis, CD&V-burgemeester Dendermonde): Om een nieuwe investeerder voor Eandis aan te trekken, moest er een fusie tussen de zeven elektriciteits- en aardgasdistributie-intercommunales plaatsvinden. Die investeerder was nodig omdat we van Europa Electrabel moesten uitkopen, en dat had een gat van 910 miljoen euro geslagen. De Antwerpse intercommunale wilde alleen in de fusie stappen als ze tijdens een overgangsperiode haar eigen, lagere tarieven mocht handhaven. Dat heeft niets met Antwerpse arrogantie te maken, maar alles met economische factoren zoals de historische last van de groenstroomcertificaten. Uiteindelijk liet energiewaakhond VREG na lang aarzelen weten dat hij niet akkoord ging met die opschortende voorwaarde. Daardoor zakte de hele operatie als een soufflé ineen. Dat Antwerpen er na die weigering de stekker zou uittrekken, was perfect voorspelbaar.

De kandidaat-investeerder was het Chinese State Grid. Daartegen rees heel wat verzet, zelfs bij Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD). Als klap op de vuurpijl lekte er een rapport van de Staatsveiligheid uit waarin stond dat State Grid, dat banden onderhoudt met het Chinese leger, uit was op strategische technologie en big data.

Buyse: Ik heb geprobeerd rustig te communiceren, in de hoop de vele mythes en geruchten met feiten te weerleggen. Maar na de nota van de Staatsveiligheid begon iedereen in het wilde weg te schieten, en dan vallen er onvermijdelijk doden.

Er werd heel wat onzin verkondigd. Eandis heeft geen eigen technologie, we kopen alles aan op de markt, en die is evengoed voor Chinese bedrijven toegankelijk. En big data? De klantengegevens van Eandis zijn waterdicht beschermd. Er is een karikatuur gemaakt van State Grid. Ze zouden hier de macht overnemen, maar de Chinezen zouden een louter financiële partner zonder operationele rol worden. Nog zo’n kwakkel: de Chinezen zouden meteen 14 procent van de bestuursmandaten krijgen, maar ze kregen maar 3 van de 51 zitjes. Nochtans hebben we heel transparant gecommuniceerd. Na het afsluiten van de gunningsprocedure in juni hebben we de naam achter het beste bod meteen bekendgemaakt. Geen vuiltje aan de lucht, niet in de media, noch bij de Staatsveiligheid. De heisa is pas eind augustus begonnen.

Eandis heeft dringend vers kapitaal nodig. Wat nu?

Buyse: De raad van bestuur onderzoekt met het management verschillende mogelijkheden, maar er bestaat geen snelle oplossing. Tegenstanders van de Chinese participatie wierpen allerlei alternatieven op. Een beursgang, het mobiliseren van Vlaams spaargeld, een nieuwe coöperatieve structuur. Theoretisch is dat interessant, maar het vergt allemaal erg veel tijd, al was het maar om de wettelijke obstakels op te ruimen.

Tekst ERIK RASPOET

‘Na de nota van de Staatsveiligheid schoot iedereen in het wilde weg.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content