Jan Delvaux
Jan Delvaux Belpopkenner

De aspiraties van Orquestra Was en Tuatara.

Exuberantie is in de mode. De maestro’s met grensoverschrijdende aspiraties worden in familieverpakking geleverd. Eerst bouwden ze hun nesten in elektronische middens, maar nu gaan ook gereputeerde rockkringen voor de bijl. Heeft de duidelijke impasse waarin het gitaarwezen verkeert de grote middelen opgedrongen ? Of werkt de inventiviteit van de danswereld inspirerend ? Elke theorie faalt. Feit is dat alles kan en vooral gebeurt.

De merkwaardigste zaak van het moment heet Don Was. De medestichter van hitfabriek Was Not Was en zieleknijper van Bonnie Raitt en de Stones, bewijst dat middelmatigheid geen onoverkomelijke handicap is. Met zijn oude getrouwen maakt hij plotseling straffe kost als Orquestra Was.

De muziek op ?Forever’s a long, long time? hoort bij een gelijknamige kortfilm die de man onder voogdij van Francis Ford Coppola mocht draaien. Daarin krijgt de protagonist het bezoek van de geest van Hank Williams. Was kopieert enkele nummers van de countrylegende naar soul en funk en parkeert er ziedende sfeerstukken tussen. De vanzelfsprekendheid is zodanig dat geen vooroordeel ze kan uitroeien.

Bij Tuatara waren ze het beu om altijd maar in dienst van een zanger te staan. En dus wilden beroemdste lid Peter Buck ( R.E.M.) en dienend volk uit Luna, Screaming Trees en Critters Buggin kost wat kost een instrumentaal album maken.

Ze keken die oneindige vrijheid echter in de ogen met het grote belang van songstructuren in het achterhoofd. De kracht van ?Breaking the ethers? is dat er gedwaald wordt met de uitgang binnen veilig bereik. Het strakke kader zorgt bovendien voor zo’n vaart dat de details echt sier kunnen maken. Vermits die zoal bestaan uit Afrikaanse percussie en olievaten, hadden de nummers immers net zo goed kunnen eindigen als muzak bij documentaires over zuiderse eilanden.

Hoewel het resultaat met gemeenschappelijke invloeden als Ennio Morricone, Miles Davis en Charles Mingus filmisch en bijwijlen erg ingewikkeld is, kan er mits een afdoende beheersing van de basistechnieken zelfs op worden gedanst. Volgens de geruchtenmolen wordt ?Breaking the ethers? straks het uitgangspunt voor de nieuwe R.E.M.. Van een hoogwaardige vitaminekuur gesproken !

Jan Delvaux

Orquestra Was, ?Forever’s a long, long time?, (533915-2/Verve)/Tuatara, ?Breaking the ethers?, (487540 2/Epic).

Tuatara : de uitgang binnen veilig bereik.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content