Simon & Schuster : studentvriendelijk.

De belangrijkste internationale uitgever van schoolboeken Simon & Schuster (in Nederland en België nauwelijks actief via Viacom-dochter Paramount en zustermaatschappij MTV) lanceert binnenkort een unieke dagelijkse elektronische nieuwsdienst voor universiteiten en hogescholen. Simon & Schuster’s College NewsLink zal wereldwijd studiemateriaal aanbieden. Het aanbod zal bestaan uit volledige nieuwsartikelen uit een portefeuille kranten. De keuze van de artikelen sluit aan bij de klassieke leerstof aan de universiteiten.

The New York Times Syndicate zorgt voor het geselecteerde nieuws. College NewsLink stuurt de materiegebonden verhalen via e-mail naar de studenten en de professoren. De dienst is op abonnement en mikt daarnaast vooral op campus-netwerken of Intranets (interne Web-sites). Puur uit filantropie doet Simon & Schuster het uiteraard niet, want de artikelen verwijzen naar de handboeken van de imprints Allyn & Bacon en Prentice Hall. Internet-links binnen de berichten bieden toegang tot tienduizend web-sites uit de bedrijfswereld, overheid en onderwijs.

Elke dag indexeert de dienst ongeveer vierhonderd nieuwsstukken uit de kranten van die dag. Die worden opgedeeld in de volgende categorieën : kunstgeschiedenis, genetica, marketing en sociologie. Het volledige curriculum van astronomie tot zoölogie komt aan bod. Volgens Jonathan Newcomb, voorzitter van Simon & Schuster, kunnen profs voor het eerste nieuws heet-van-de-naald integreren met hun handboeken.

Meer en meer faculteiten breiden hun cursussen via het World Wide Web uit tot buiten de universiteit. Het Web is echter zeer wanordelijk. NewsLink gebruikt daarom software met kunstmatige intelligentie. Zogenaamde agents of handelende voorwerpen. Kent State University ontwikkelde de search engine (zoekmachine) die nu proefdraait tot de officiële lancering op 2 januari 1997. De kwaliteit van die zoekmachine zal het succes van de Newslink-dienst bepalen.

De hoofdredacteur van The New York Times Syndicate, John C. Brewer, wil vooral exposure als leverancier van hoogkwalitatieve informatie omdat hij zo zijn tanende dienst misschien van de ondergang kan redden. Nu steeds minder Europese kranten de NYT-dienst nemen, kan hij via de studenten allicht een niche verwerven binnen de bedrijfswereld.

ajax. prenhall. com/

division/mktres/NYT/

www. prenhall. com/pubguide

Lode Goukens lode@knack.be www.knack.be www.eunet.be/rent-a-page/ goukens/vraagbk2.html Roularta Media Group : http://www.roularta.be Knack: http://www.knack.be

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content