Exotische scheidsrechters die loepzuivere doelpunten afkeuren: daar valt mee te leven. Zo’n referee doet tenslotte ook maar zijn stinkende best – ja toch? Op zijn onbekwaamheid kan een scheidsrechter nooit worden afgerekend. Zijn vergissingen zijn ondergeschikt aan het foutgehalte in de beslissing om iemand aan te wijzen voor een taak die hij niet aankan.

Veel zwaarder ging vorige week de Internationale Automobielfederatie (FIA) uit de bocht. In Parijs sprak de Wereldraad van de FIA zich uit over wat er op 12 mei is gebeurd in de Grote Prijs van Oostenrijk Formule-1.

Dat was het volgende. De Braziliaan Rubens Barrichello reed in Oostenrijk aan de leiding, de zege kon hem niet meer ontsnappen. Tot hij in de laatste bocht fors op de rem trapte. Barrichello moest de teamorders van Ferrari gehoorzamen en de zege aan zijn ploegmaat – en leider in de WK-stand – Michael Schumacher schenken. Het was geen fraai spektakel, daar in Zeltweg. En bovendien, maar dit tussen twee haakjes, volstrekt overbodig. Schumacher heeft in de eerste helft van het WK zoveel voorsprong opgebouwd dat hij de rest van het seizoen met een Trabant aan de start mag verschijnen: wereldkampioen wordt hij gegarandeerd.

Moord en brand werd er vervolgens geschreeuwd. Concurrenten, media, publiek: iedereen op zijn achterste poten! Want niks minder dan de geloofwaardigheid van de Formule-1 was aangetast. Hoe zeer was het oerprincipe van de sport – dat de beste moge winnen – besmeurd geworden.

Deze onfrisse praktijk kon de FIA zich dus niet aan de rug laten roesten. Het volk morde, hier moest kordaat worden opgetreden. Er werd een maand lang gespeculeerd over de sanctie die Ferrari en Schumacher boven het hoofd hing. Dat de Duitser de in Oostenrijk behaalde WK-punten zou moeten inleveren, leek daarbij nog de lichtste straf. Verbanning naar Siberië hoefde net niet, maar een flinke schorsing mocht er wel af.

Vorige week woensdag viel het verdict. Ferrari kreeg een boete van een miljoen dollar. Voor competitievervalsing? Welnee, dat zagen de 22 leden van de raad goedmoedig door de vingers. De boete wordt opgelegd voor de taferelen bij de cérémonie protocollaire na de Grote Prijs van Oostenrijk. Uit gêne en als repliek op het striemende fluitconcert van de toeschouwers had Schumacher Barrichello de hoogste plaats op het podium en de trofee voor de overwinning gegund, en had zelf de beker voor de tweede plaats in ontvangst genomen. Op de koop toe stond Barrichello nog altijd op het hoogste trapje toen de Duitse nationale hymne werd gespeeld. Heiligschennis! Een miljoen dollar boete.

Het is alsof de politie een moordenaar vat en hem een parkeerboete geeft. Want mensen om het leven brengen, tot daar aan toe. Maar geen pardon voor zijn fout achtergelaten wagen op de plaats van de misdaad.

Zou dit vonnis de geloofwaardigheid van de Formule-1 niet aantasten? Sportethiek volgens de FIA: wat er in de wedstrijd voorvalt, doet er hoegenaamd niet toe. Rijders die elkaar verrot rijden, teamorders, wedstrijdvervalsing, sjoemelen met overwinningen? Moet allemaal kunnen. Zolang de podiumetiquette maar wordt gerespecteerd.

Ben Herremans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content