Een oranje Witte Huis

© Joshua Roberts / REUTERS

Kwatongen beweren dat het Witte Huis onder Donald Trump permanent oranje kleurt. Het weerhield het plaatselijke comité van feestelijkheden er alvast niet van om de presidentiële ambtswoning op te leuken met pompoenen en oranje kunstlicht.

Een dag eerder werd het land nog opgeschrikt door de grootste terreuraanslag op de joodse gemeenschap aller tijden op Amerikaanse bodem. Elf joden lieten in Pittsburgh het leven toen de radicaalrechtse schutter Robert Bowers het vuur opende in een synagoge. Eerder vorige week kregen eminente figuren als Hillary Clinton, Barack Obama en de joodse filantroop-miljardair George Soros een bompakket in de brievenbus.

Zowel bij de aanslag als bij de bompakketten krijgt de president het verwijt dat zijn voortdurende uithalen naar minderheden en politieke tegenstanders radicaalrechtse groeperingen legitimeren. Zo suggereerde Trump dat de bompakketten opgezet spel waren, om de Democraten beter te laten scoren bij de tussentijdse verkiezingen van volgende dinsdag.

Trump is er als de dood voor in die midterms zijn politieke overwicht te verliezen. Een Democratische overwinning in het Congres dreigt de rest van zijn presidentschap te muilkorven, en hem over twee jaar zijn job te kosten. Het Halloweenfeest dreigt alvast een stuk minder oranje te worden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content